időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Mérföldkő a vegyipari szakképzésben

Nagy Kristóf
2022.03.24. 19:50
Mérföldkő a vegyipari szakképzésben

Több mint másfél milliárd forintos állami támogatással épül új vegyipari tanműhely a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikumában. Az intézmény a Magyar Nemzetet a csütörtöki alapkőletételt követően arról tájékoztatta, hogy a tanműhely a tervek szerint az iskola területén, a tornateremnek helyt adó, különálló épületben létesül, új épületrészként, emelet ráépítéssel. A beruházást a két legnagyobb gyógyszergyár, az Egis és a Richter Gedeon is támogatja.

A rendelkezésre álló területen két laboratórium létesül: egy 120 négyzetméteres általános laboratórium és a hetven négyzetméteres műszeres laboratórium. Ezen felül előkészítő helyiségek és egy kis előadóterem kialakítására lesz lehetőség. A laborok műszerekkel felszerelését a két gyógyszergyár finanszírozza. Ezzel egyidejűleg napirenden van az iskola informatikai hálózatának felújítása, a két épület közötti összekötő folyosó megépítése, amelyet már évtizedek óta a tervek között szerepelt, de eddig nem volt rá lehetőség. Az építkezést során megújul a tornaterem és a tornaudvar igényes rendbetételére is lehetőség nyílik.

Molnárné Rénes Éva, a BMSZC kancellárja az ünnepélyes alapkőletételén beszédében kiemelte: az új tanműhely gondolatát az adta, hogyan lehetne az ország egyik legjobb vegyipari oktatást nyújtó iskolája még jobb, még egyedibb, gyakorlatorientáltabb. Csakis céges partnereink még aktívabb, és közvetlenebb bevonásával, támogatásával összhangban a kiszámítható kormányzati célkitűzésekkel.

– Elképzeléseinket nagyban segítette az új szakképzési törvény, mely kiemelt szerepet ad a céges, duális partnerek számára, azok aktív bevonásával. Ehhez nyújthat keretet az ágazati képzőközpont, mely előkészülete folyamatban van az Egis és a Richter Gedeon nagyvállalatokkal. Gondolatainkat tett követte, így ültünk le anno a gyógyszeripari vállalatok képviselőivel, hogy a gyógyszeripar alapjának tekinthető középfokú vegyipari oktatás közös fejlesztéséről egyeztessünk. Nyitott kapukat döngettünk, támogatókat találtunk 

– emlékeztetett a kancellár. Kiemelte: a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum kinőtte lehetőségeit, a fizikai adottságok mindinkább korlátozták a kitűnő tanárok és a rendkívül motivált tanulók szellemét. Az ágazaton jelenleg is több mint négyszáz tanuló folytat tanulmányokat, akik számára az új labor korszerű, az ipar elvárásainak megfelelő szakmai gyakorlati tudás elsajátítására nyújt lehetőséget.

Ahhoz, hogy a közös víziónk, a szakmai kihívások és az ipar igényei találkozzanak, 2019-ben egy a gyógyszergyárakkal közös pályázat eredményeképpen nyílt lehetőségünk az új tanműhely építésére, fejlesztésére, amelyhez a magyar állam milliárdos támogatást nyújtott.

Borítókép: Az új tanműhely alapkőletétele (Fotó: BMSZC)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.