Új százforintost bocsátanak ki

Az új érmékkel a pénzügyi tudatosság fontosságára, valamint a hiteles és közérthető ismeretanyag forrásaként szolgáló Pénzmúzeumra hívják fel a figyelmet.

Magyar Nemzet
2022. 03. 16. 13:57
MNB, Magyar Nemzeti Bank, forint Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a 100 forintos forgalmi érme emlékváltozatát bocsátja ki szerdától kétmillió példányban, a fémpénzhez az elkövetkező három hónapban a jegybank lakossági pénztárában lehet hozzájutni, címletváltással – közölte az MNB a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont hivatalos megnyitását követő napon. Jelezték, hogy tekintettel a hatalmas érdeklődésre egy ügyfél címletenként legfeljebb tíz érmét válthat.

Az érmékkel a pénzügyi tudatosság fontosságára és a Pénzmúzeumra mint hiteles és közérthető ismeretanyag forrására kívánják felhívni a figyelmet. A különleges 100 forintos bicolor érmék névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő százforintos címletoldalával, a tematikus oldalon azonban egy új motívum jelenik meg.

Forrás: MNB

Az érme előlapján, a középmezőben a Pénzmúzeumnak helyet adó épület karakterisztikus részletének ábrázolása szerepel – ismerteti a jegybank. Fölötte egy növekedést mutató grafikon stilizált képe, illetve négy különböző érem látható, amelyek motívumaikkal – a középkori magyar aranyforintokra utaló Anjou-liliommal, az 1946-ban bevezetett egyforintos érme ikonikus számjegyével, egy földgömbbel, valamint egy mérleg ábrázolásával – a Pénzmúzeum által bemutatott tematikákra, illetve a pénz általános jellemzőire utalnak.

Az érme külső szélén található gyöngysorszegélyen belül, köriratban – egymástól egy-egy díszítő ponttal elválasztva – a Magyarország és a Pénzmúzeum felirat, valamint a 2022 verési évszám olvasható – részletezi a kibocsátó, megjegyezve, hogy az érmekép a forint hagyományokon alapuló fejlődését, a gazdaság élénkülését is szemlélteti. 

Borítókép: Korlátozott mennyiségben váltható be az új érme (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.