időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

Új százforintost bocsátanak ki

Magyar Nemzet
2022.03.16. 13:57 2022.03.16. 16:29
Új százforintost bocsátanak ki

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a 100 forintos forgalmi érme emlékváltozatát bocsátja ki szerdától kétmillió példányban, a fémpénzhez az elkövetkező három hónapban a jegybank lakossági pénztárában lehet hozzájutni, címletváltással – közölte az MNB a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont hivatalos megnyitását követő napon. Jelezték, hogy tekintettel a hatalmas érdeklődésre egy ügyfél címletenként legfeljebb tíz érmét válthat.

Az érmékkel a pénzügyi tudatosság fontosságára és a Pénzmúzeumra mint hiteles és közérthető ismeretanyag forrására kívánják felhívni a figyelmet. A különleges 100 forintos bicolor érmék névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő százforintos címletoldalával, a tematikus oldalon azonban egy új motívum jelenik meg.

Forrás: MNB

Az érme előlapján, a középmezőben a Pénzmúzeumnak helyet adó épület karakterisztikus részletének ábrázolása szerepel – ismerteti a jegybank. Fölötte egy növekedést mutató grafikon stilizált képe, illetve négy különböző érem látható, amelyek motívumaikkal – a középkori magyar aranyforintokra utaló Anjou-liliommal, az 1946-ban bevezetett egyforintos érme ikonikus számjegyével, egy földgömbbel, valamint egy mérleg ábrázolásával – a Pénzmúzeum által bemutatott tematikákra, illetve a pénz általános jellemzőire utalnak.

Az érme külső szélén található gyöngysorszegélyen belül, köriratban – egymástól egy-egy díszítő ponttal elválasztva – a Magyarország és a Pénzmúzeum felirat, valamint a 2022 verési évszám olvasható – részletezi a kibocsátó, megjegyezve, hogy az érmekép a forint hagyományokon alapuló fejlődését, a gazdaság élénkülését is szemlélteti. 

Lendületesen erősödik a forint

A magyar fizetőeszköz távolodik a nemrég produkált történelmi mélypontjától: a pénteki jegyzéshez képest az euróval szembeni erősödés mértéke 3,1 százalék.

Borítókép: Korlátozott mennyiségben váltható be az új érme (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.