Zsúfolt szállodákat hozott az ünnep

A járvány előtti, korlátozásmentes rekordévekre emlékeztetett az idei első hosszú hétvége látogatottsága a belföldi szállodákban. A március 15-i ünnepnaphoz kapcsolódóan átrendezett szabadnapokat a magyarok jelentős része pihenésre, kikapcsolódásra használta fel – jelezték a Magyar Nemzetnek iparági szereplők.

2022. 03. 17. 6:30
© Unger Tamás
20191102 Bükfürdő Wellness Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe / Unger Tamás Fotó: Unger Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország több, turisztikai szempontból népszerű pontján, a nagyvárosokban és azokon a településeken, ahol van fürdőhely, illetve a Balatonnál és a Velencei-tó körül is élénk érdeklődés mutatkozott már múlt péntektől a szabad szálláshelyek iránt. Nem volt ritka a hétfőig, keddig tartó turnusok teljes telítettsége.

A szállodások – egyelőre konkrét forgalmi adatok nélkül – szinte egyöntetűen azt jelezték, hogy tapasztalataik szerint a megelőző két év korlátozásokkal érintett tavasz eleji időszakához képest idén jelentősen megugrott a belföldi vendégforgalom.

Ezt előzetesen is alátámasztotta, hogy a közkedvelt pihenőhelyeken már hetekkel az ünnep előtt lefoglalták azon szállások nagy részét, amelyet jellemzően gyermekkel és az idősebb rokonokkal útnak indult családok, baráti társaságok vesznek igénybe. Mivel az időjárás is kegyes volt a kirándulókhoz, az utolsó pillanatokban valamennyi, még elérhető szabad kapacitás elkelt a magyar látogatók körében.

A jelzések alapján az utazók közül sokan Bükfürdőn, Tapolcán, Zalakaroson, Gyulán, Hajdúszoboszlón, Egerben, Szegeden, illetve több balatoni településen és a borvidékeken használták ki a lehetőségeket. A legnépszerűbb szállástípusok között jellemzően a wellness-szállodák szerepeltek, míg hasonlóképpen megteltek a gyógyvizes pihenőhelyek környékén lévő hotelek, panziók és a kisebb magánapartmanok is. A szálláshelyek felkészültek az utazók múlt hét végi nagy tömegére, és a környékükön különböző ünnepi programlehetőségeket is igénybe vehettek a vendégek.

Ahogy azt a szállodások egyöntetűen jelezték, a megkérdezett vendégek elmondása szerint a belföldi turizmus vonzerejét az általános biztonságérzeten túl az is fokozta, hogy a pandémia ötödik hullámának lecsengésével immár a járványügyi korlátozások sem vetették vissza az utazási kedvet. ­Emiatt például a szálláshelyeken kívül nagy volt a nyitva lévő vendéglátóhelyek iránti érdeklődés is.

– Több volt a készpénzes vagy bankkártyával fizető vendég, mint a Széchenyi-pihenőkártyával érkezett turista, előbbiek előfoglalási számai februárban nőttek meg, nagyjából egy időben azzal, amikor a háztartások jövedelmi viszonyai a béremelésekkel vagy a családok szja-visszatérítésével érezhe­tően erősödtek. Sokan hiányolták már a zavartalan, fizetett pihenés lehetőségét, ez meglátszott a múlt hét végi forgalmon – fogalmazott a nyugati országrész egyik legkedveltebb gyógyüdülőközpontjából az egyik szállodás.

Az idei márciusi nemzeti ünnepre a szezonális vendéglátóhelyek közül is az előző éveknél jóval többen nyitottak ki a vidéki Magyarország üdülőövezeteiben. A megtelt szálláshelyek közelében lévő hagyományos jellegű éttermek, csárdák, pizzériák, cukrászdák mellett még az egynapos túrát tett kirándulókkal megtelt gárdonyi szabadstrand területén üzemelő lángossütöde, illetve a közelben több büfé is nyitva volt a négy nap alatt.

A vendéglátás már januárban erőre kapott hazánkban, ezt a Központi Statisztikai Hivatal friss elemzése is alátámasztja. Ahogy azt Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője lapunknak küldött elemzésében kifejtette, tavaly januárban – a második hullám miatti korlátozások közepette – nagyon alacsony termelést produkált ez a terület, ehhez képest idén év elején már 67,1 százalékkal nőtt a forgalom volumene, az étkezőhelyek árbevétele pedig 85,1 százalékkal bővült.

Mint a szakember jelezte, a vendéglátás helyreállása a belföldi turizmus által kiemelten érintett területeken látványos, míg a külföldi vendégek által dominánsan látogatott városokban lassabb. – Számos tömegfesztivál tavaly még elmaradt, így az ezekből származó vendéglátóhelyi forgalom hiányzott a cégeknél. Ha idén a járványhelyzet javulásának köszönhe­tően a nagyobb rendezvényeket is megtartják, a második negyedévben várható erősödés után meredeken javulhat tovább a szektor teljesítménye – állapította meg Suppan Gergely.

Borítókép: a járvány ötödik hullámának lecsengésével már a korlátozások sem vetették vissza a forgalmat (Fotó: Vas Népe/Unger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.