A háború hatásai visszafogják a globális növekedést

A Világbank elhúzódó válságra és egy 15 hónapos válságkezelő programra készül 170 milliárd dollár értékben.

Magyar Nemzet
2022. 04. 19. 11:20
Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Világbank jelentősen, 4,1 százalékról 3,2 százalékra rontotta a 2022-es világgazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését – közölte a Világbank elnöke. David Malpass azt mondta, hogy kemény, egymást átfedő válságok közepette kezdjük a tavaszi találkozót. Ez a koronavírus, az infláció és az orosz invázió Ukrajnában. Ezek a tényezők a világ szegénységi szintjének növekedéséhez vezethetnek az energia-, műtrágya- és élelmiszerárak hirtelen megugrása miatt. Eközben a kamatok emelkedése lassíthatja a gazdasági növekedést és súlyosbíthatja az egyenlőtlenséget.

A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank szokásos tavaszi közös ülése hétfőn kezdődik New Yorkban. Az IMF 15 órakor hozza nyilvánosságra a globális gazdaság növekedésére vonatkozó saját előrejelzését. A lefelé módosítás legjelentősebb oka a háború, de a magasabb energia- és élelmiszerárak is visszafogják majd a gazdasági növekedést – összegzett a Portfolio.hu. 

Az oroszok ellen hozott nyugati szankciók feltolták az energiahordozók árát világszerte, az Ukrajnában zajló háború pedig az élelmiszerellátást veszélyezteti.

Az oroszok blokkolták az ukrán fekete-tengeri kikötőket, gyakorlatilag lehetetlenné téve a gabonával megrakott hajók kihajózását. Emellett a háború a mezőgazdasági termelést is nehezíti.

A Világbank elhúzódó válságra készül, és az apparátusát is felkészíti egy 15 hónapos válságkezelő programra 170 milliárd dollár értékben.

Ez a program jelentősebb, mint amit a Világbank a koronavírus-válság kezelésére fordított – 160 milliárd dollárt használt fel válságkezelésre.

A legkomolyabb hatások persze Ukrajnában és kisebb részben Oroszországban jelentkeznek majd. A Világbank Ukrajnára vonatkozóan 45 százalékos visszaesést prognosztizál. A válság előtt még meredek gazdasági növekedést jósoltak a közgazdászok Ukrajnára.

Az orosz gazdaság a nyugati szankciók miatt fog jelentős ütést szenvedni, a Világbank szerint az idei visszaesés 11 százalék felett lehet.

Borítókép: a Világbank washingtoni székháza (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.