Hortay Olivér: Figyelmeztetést kapott Európa

A Századvég szakértője szerint ha a kifizetések veszélybe kerülnek, Oroszország le fogja állítani a gázszállításokat.

Magyar Nemzet
2022. 04. 27. 9:28
-
An employee tightens the valve on a pipeline at the Bilche-Volytsko-Uherske underground gas storage facility, the largest in Europe, not far from the village of Bilche village, in the Lviv region of western Ukraine, on May 21, 2014. The European Union called today on Russia to live up to its commitment to ensure continued gas supplies to Europe via Ukraine as long as talks on their future continued. With Russian gas giant Gazprom warning it may halt shipments to Ukraine on June 3 unless its bills are paid, European Commission head Jose Manuel Barroso told Russian President Vladimir Putin it was "imperative" that negotiations continued. AFP PHOTO/ ALEXANDER ZOBIN (Photo by ALEXANDER ZOBIN / AFP) Fotó: AFP/ALEXANDER ZOBIN
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország mától nem szállít gázt Lengyelországnak és Bulgáriának. Az intézkedés a rubelben történő fizetéssel kapcsolatos vita első fizikai következménye.

– Pénteken az Európai Unió kiadott egy útmutatást, amely szerint Oroszország javaslata (a tagállamok egy speciális számlán továbbra is tetszőleges valutában fizethetnek a Gazprombanknak, ami ezt automatikusan rubelre váltja) nem sérti a szankciókat. Ennek ellenére néhány ország jelezte, hogy így sem tesz eleget az orosz igénynek – írta a közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője jelezte: arról, hogy – Lengyelországon és Bulgárián kívül – mely országok ezek, egyelőre nincs hivatalos lista.

A szakértő emlékeztetett, hogy Lengyelország tegnap új szankciókat vezetett be, ami a Gazpromot is érinti, így bármikor befagyaszthatja az orosz gázért fizetett összeget. Oroszország válasza a Fehéroroszország irányából Lengyelországba érkező Jamal-vezeték leállítása volt.

– A Jamalon az elmúlt időszakban kis mennyiségű gáz érkezett Lengyelországba, így az intézkedésnek várhatóan nem lesznek súlyos ellátási következményei. Lengyelország eddig is Németországon keresztül szerezte be az orosz eredetű földgáz jelentős részét, és év végére tervezte a Jamal-vezetéken történő vásárlások teljes leállítását (eredetileg ekkor járt volna le meglévő szerződése). A Jamal szállítások kiváltását segíthetik a lengyel LNG-kapacitások, az októberi indulással tervezett új norvég vezeték és a meglévő, cseh összeköttetés – írta.

– Lengyelországnak tehát viszonylag kevés gáz kiváltásával és árnövekedéssel (a hírre 15 százalékos áremelkedés volt tapasztalható a holland gáztőzsdén), Oroszországnak pedig minimális bevételkieséssel és a nem teljesítésből fakadó jogi következményekkel kell szembenéznie. Bulgária helyzete aggályosabb, mert gázigényének több mint kilencven százalékát az orosz szállítások fedezik. A bolgár kormány eddig mindössze azt jelezte, hogy lépéseket tesz az orosz gáz helyettesítése érdekében – magyarázta.

Hortay Olivér végül hozzátette: az intézkedés Magyarország szempontjából is növeli a kockázatokat, mert hazánkba déli irányból Bulgárián keresztül érkezik a gáz. Ami bizalomra adhat okot, hogy sem Oroszországnak, sem Bulgáriának nem érdeke a további országokba történő szállítások korlátozása.

– Az intézkedés tehát leginkább egy figyelmeztetés Európának: ha a kifizetések veszélybe kerülnek, Oroszország le fogja állítani a gázszállításokat – tette hozzá. 

Borítókép: Illusztráció. Fotó: AFP/Alexander Zobin
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.