Ingatlanos megatervek Erdély szívében

Újabb „kincsekkel” gazdagodik a következő években Kolozsvár. A kincses város hatalmas ingatlanfejlesztési robbanás előtt áll, amely tovább erősíti Erdély fővárosának erőcentrum jellegét és szerepét.

2022. 04. 09. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia legdrágább és legnagyobb ingatlanprojektje kezdődhet el rövidesen Kolozsváron, miután a kincses város önkormányzati testülete elfogadta az ingatlanfejlesztés megvalósítását lehetővé tevő kerületi városrendezési tervet. Az erdélyi nagyváros északi kijáratánál, a nemzetközi repülőteret is magába foglaló zónában épülő, első látásra futurisztikusnak tűnő városrészben tízezer lakással, bevásárlóközponttal, iskolával, óvodával, bölcsődével, parkokkal, sétálóövezetekkel, konferenciatermekkel, szállodával, helikopter-leszállópályával és libegővel bővül Románia második legnagyobb, több mint háromszázezer lakosú településének ingatlankínálata.

Két tavat, két szabadtéri amfiteátrumot és gyógyfürdőt is létesítenek a zónában.

A tervek szerint az utcák nyomvonalát már 2022 végéig kialakítják, a terv ugyanakkor tartalmazza a terület funkcionális elosztását, a forgalom, illetve az urbanizációs folyamat megszervezését. A lakónegyedben alacsony energiafogyasztást biztosító, a zöldenergia felhasználásán alapuló legújabb technológiákat alkalmaznak, elektromos buszok közlekednek, a sofőrök pedig okostelefonon keresgélhetnek szabad parkolóhelyek után. 

Az új ötletek tárházát növeli az is, hogy drónnal történik majd a házhoz szállítás, a reptérre és a Iulius Mall bevásárlóközponthoz pedig az erre a célra kifejlesztett libegővel is el lehet majd jutni.

A hétszázmillió eurót meghaladó költségvetésű, Transilvania Smart City elnevezésű megaprojektben az elmúlt 15 évben Kolozsváron mintegy 15 ezer lakást, számos üzlethelyiséget, raktárakat és irodákat építő SDC ingatlancég több külföldi befektetési alappal együtt vesz részt. A projekt várha­tóan öt év alatt valósul meg.

Ugyancsak Kolozsváron létesül a közeljövőben Románia legnagyobb, hatezernél is több gépkocsi befogadására alkalmas föld alatti parkolója. A létesítményt a 72 éves múltra visszatekintő, csiszolóanyagokat gyártó Carbochim nevű vállalat épületegyütte­sében hozzák létre, a 12 hektáros telket közel 42 millió euróért vásárolta meg az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Iulius Group egyik cége. A gyár helyére egy lakóparkot, valamint egy 115 négyzetméteres bevásárlóközpontot építenek, amely a második legnagyobb erdélyi plázának ígérkezik a 118 ezer négyzetméteres temesvári Iulius Mall mögött. A projekt részeként újabb híd is épül a Szamoson, a Szamos-parton pedig bicikliutakat alakítanak ki.

A beruházások minden bizonnyal tovább erősítik Kolozsvár vezető szerepét a romániai ingatlanpiacon. A kincses város eddig is a keleti szomszéd legdrágább városának számított, Erdély fővárosának központjában az eladó ingatlanok átlagára 2350 euró/négyzetméterre rúgott, a kétszobás lakások pedig átlagban kilencvenezer euróért keltek el. 

Az ország vezető ingatlanportálja, az Imobiliare.ro adatai szerint 2021 végéig Brassóban és Bukarestben nőttek leginkább a lakásárak, 14,8, illetve 13,2 százalékkal. A kolozsvári átlagár 2013 euróra emelkedett az egy évvel korábban regisztrált 1826 euróhoz képest. A második helyen álló Bukarestben 1630 euró volt a lakásnégyzetméter átlaga, Brassóban 1428 euró, míg Temesváron 1362 ­eurót kértek és adtak egyetlen négyzetméterért. A lakások átlagára országos szinten 10,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az új építésű lakások esetében pedig 13,9 százalékos volt az áremelkedés. A vásárlási folyamatot az is generálja, hogy Románia lakosságának több mint 96 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él – uniós viszonylatban itt a legmagasabb a tulajdonosi arány.

Borítókép: A lakónegyedben alacsony energiafogyasztású technológiákat alkalmaznak majd (Forrás: Eurourbanism)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.