Még tíz évig érvényes a roamingdíjak szabályozása

Meghosszabbította az EU a többletköltségek mellőzéséről szóló rendelkezést a kontinensen belüli mobiltelefon-használat során.

Magyar Nemzet
2022. 04. 04. 12:12
null
San Francisco, 2020. február 12. Az új Galaxy Z Flip okostelefont fényképezi egy érdeklõdõ a Samsung Electronics Galaxy termékcsaládjának újdonságait bemutató rendezvényen San Franciscóban 2020. február 11-én. A dél-koreai elektronikai konszern 2019-es mûködési eredménye az elmúlt négy évben a leggyengébb lett a félvezetõk és a mobiltelefonok iránti csökkenõ kereslet miatt. A 2019. évi mûködési eredménye 27,8 billió won (6659 milliárd forint) volt, ami 52,8 százalékkal kisebb a 2018-as eredménynél, és 2015 óta a legalacsonyabb. A cég éves bevétele 5,5 százalékkal, 230,4 billió wonra esett vissza. MTI/EPA/John G. Mabanglo Fotó: John G. Mabanglo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő tíz évben is többletköltségek nélkül lesz használható a mobiltelefon az Európai Unión belül tett utazások során – erről szavazott hétfőn az Európai Unió Tanácsa, amely jóváhagyta, hogy 

a roamingdíjakra vonatkozó jelenlegi, 2022. június 30-án lejáró szabályozás 2032 júniusáig legyen érvényes.

A döntésről szóló rendelet július 1-jén lép hatályba – közölték.
Mint ismert, az Európai Unió 2017 júniusában törölte el a roamingdíjakat, azóta az európaiak az unión belüli utazásaik során a saját országukban jellemző feltételekkel használhatják a mobil-előfizetésüket hívásra, SMS-ezésre és internetezésre, de csak három egymást követő hónapon keresztül. Ezen időszakon túl a szolgáltatók a rendelkezés szerint külföldi tarifatáblázatot alkalmazhatnak.
Az előírás úgy szól, hogy 

a fogyasztók ugyanolyan minőségű és sebességű mobilinternet-kapcsolathoz juthatnak hozzá külföldön, mint a hazájukban, ha ennek a célország mobilhálózatában megvannak a technikai feltételei. 

A rendelet továbbá hatékony hozzáférést biztosít a segélyhívó szolgálatokhoz, és elősegíti, hogy a fogyasztók tudatában legyenek a barangolás során használt értéknövelt szolgáltatásokkal kapcsolatos pluszköltségeknek.

A szabályozást az is alátámasztja, hogy az Európai Bizottság adatai szerint az elmúlt négy évben a mobiltelefonnal rendelkező európaiak legalább fele utazott külföldre és a mobilbarangolás használata mintegy tizenhétszeresére nőtt a roamingdíjak 2017-es megszüntetése előtti nyár statisztikáihoz képest.

 

(Borítókép: Jelentősen megnőtt a mobilhasználat az uniós utazások során. Fotó: John G. Mabanglo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.