Mindenhol a bankosokat és az IT-seket keresik a cégek

A felgyorsult digitalizáció is hozzájárul a fokozódó munkaerőhiányhoz.

Magyar Nemzet
2022. 04. 06. 20:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte az összes gazdaságilag fejlett országban új munkaerő után kutatnak a vállalkozások. Ennek oka a koronavírus okozta válságot követő gazdasági visszapattanás és az, hogy a vállalkozások lépést akarnak tartani a kínálatnál még mindig jóval nagyobb kereslettel.

Ennek eredménye, hogy a ManPower Group negyven országot vizsgáló nemzetközi felmérése szerint harminckilenc országban a foglalkoztatottság bővülése várható az idei második negyedévben. A foglalkoztatási hajlandóság ráadásul egyre élénkebb, kivéve négy vizsgált országban: Tajvanon, Görögországban, Romániában és Lengyelországban.

Már nemcsak a gyártás területén óriá­si a munkaerő-felvételi szándék, hanem a digitális területeken is megnőtt a kereslet. A csúcstartó továbbra is az IT-szektor, 

ahol már külföldi távmunkában is örömmel alkalmaznak legalább moduláris kompetenciájúakat, miközben az oktatásban megszerezhető végzettség helyett inkább saját, célzott képzést nyújtanak a foglalkoztatók. Ennek oka elsősorban, hogy a többéves képzésre épülő rendszerek képtelenek tartani a lépést az IT-szakemberek iránti kereslettel.

A digitalizáció gyorsulása miatt nemcsak a közvetlen működést garantáló IT-szakemberek iránti kereslet nőtt. Óriá­si keresletnövekedés tapasztalható a bankszektorban, a biztosítási területeken és a technológiákat támogató ágazatokban. 

A munkaerőhiány tehát a globális gazdasági nehézségek ellenére sem csökken, ugyanakkor új munkaerőt már nehezen találnak a fejlett országokban működő vállalkozások.

Magyarországon is hasonló a helyzet, ugyanakkor az elemzők a hazai munkaerőpiacon még látnak tartalékot. A felnőtt- és a helyi képzések, a további digitalizáció és a hatékonyságnövelés, valamint az inaktívak munkavállalása nagyban csökkentené a munkaerőhiányt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.