A legjelentősebb drágulás a vegyiparban és a kőolaj-feldolgozásban volt

Az energiaiparban megdöbbentő mértékben, 234 százalékkal nőttek a termelői árak egy év alatt.

Magyar Nemzet
2022. 05. 02. 17:15
null
Hajdú Malomipari ZRT, malom, liszt, élelmiszeripar. búza, élelmiszer, mezőgazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ipari termelői árak 25,9 százalékkal emelkedtek 2022 márciusában az egy évvel korábbinál, míg az előző hónaphoz viszonyítva 4,8 százalékkal nőttek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Márciusban az ipar belföldi értékesítési árai 39,4, az exportértékesítésé 19 százalékkal nőttek. Februárhoz képest a belföldi értékesítés 4,6, az export öt százalékkal drágult, így az ipari termelői árak összességében 4,8 százalékkal nőttek. 

Az áremelkedés ütemét elsősorban az alapanyag- és energiaárak, illetve a munkabérek növekedése, valamint a forint árfolyamának gyengülése befolyásolta.

A feldolgozóipar belföldi értékesítés árai 27,3, százalékos energiaiparé 70,9 százalékos emelkedést regisztráltak tavaly márciushoz viszonyítva. Februárban megtorpant a belföldi termelői árak éves növekedése, de a márciusi 39,4 százalék 3,8 százalékponttal magasabb az előző havinál: a feldolgozóiparban 2,9 százalékponttal, az energiaiparban 6,4 százalékponttal magasabb az áremelkedés éves üteme az előző havinál.

Az élelmiszeripar termelői árai egy hónap alatt négy százalékkal emelkedtek és 21,2 százalékkal lettek magasabbak a tavaly márciusiaknál. A járműgyártásban 9,4, a számítástechnikai gyártóknál, 9,1 százalékos volt a termelői árak éves belföldi emelkedése. 

A legjelentősebb drágulás a vegyiparban és a kőolaj-feldolgozásban történt, előbbi ágazatban egy év alatt 48,4, utóbbiban 79,7 százalékos volt az éves áremelkedés. Egy hónap alatt pedig a drágulás mértéke megközelítette a húsz százalékot.

Az ipari exportban a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 12,9, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak növekedése következtében – 234 százalékos volt az áremelkedés. 

A járműipar forintban számolt exportárai 5,9 százalékkal, a számítógépiparé 5,1 százalékkal emelkedett, az élelmiszeripar exportárai pedig húsz százalékkal voltak magasabbak a tavaly márciusiaknál.

Az első negyedévben a belföldi értékesítés árai 36,9 százalékkal, az exportértékesítéséi 16,7 százalékkal nőttek a múlt év azonos időszakához képest.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.