időjárás 33°C Pál 2022. június 30.
logo

Csökken az állampapírhozam

Fellegi Tamás Péter
2022.05.27. 05:45
Csökken az állampapírhozam

Az államadósság finanszírozásában fontos szerepet játszó 10 éves lejáratú piaci államkötvények hozama csaknem egyéves masszív emelkedés után az utóbbi napokban csökkent. Ez már időszerű volt, hiszen szinte kizárt, hogy tíz éven át hét százalék felett lenne az átlagos kamatszint.

A 10 éves magyar állampapír egy éve még 2,5-3 százalék közötti hozammal forgott a piacon, vagyis az intézményi befektetők jóval kisebb hozammal kellett, hogy beérjék, mint a lakosság, amely öt évre majd ötszázalékos hozammal vásárolhatta meg a Magyar Állampapír Plusz állampapírt. Ez az állam számára olcsó finanszírozási lehetőséget jelentett, az intézmények pedig nem tudtak más módon ennél magasabb vagy akár ugyanekkora kockázatmentes hozamot elérni.

Augusztusban aztán a hozam emelkedni kezdett az infláció és a jegybanki kamatemelések hatására: novemberben már 4,5 százalék, néhány hete pedig már 7,5 százalék volt a hozam. Igaz ugyan, hogy közben az irányadó jegybanki eszköz kamata is 6,45 százalékra nőtt, de ez egyhetes, tehát rövid távú eszköz. Ugyanakkor nagyon nehéz elképzelni, hogy a következő tíz évben átlagosan ekkora, vagy még magasabb lenne a kamatszint, márpedig a tízéves kötvény hozama nagyjából ezt árazza. Ezért is javasoltuk korábbi cikkünkben, hogy akár lakossági befektetőknek is érdemes lehet belőle vásárolni, hisz így 

tíz évre biztosíthatják a magas hozamot, miközben az infláció és a kamatszint várhatóan egy-két év múlva meredeken csökkenni fog.

Ezt valószínűleg sokan felismerték, és megnövekedett a kereslet a papír iránt, amit az jelez, hogy most már csak 6,8 százalékos hozam mellett vásárolható meg, szemben a pár héttel ezelőtti 7,5 százalékkal. Sőt még bőven lehet tere a további hozamcsökkenésnek is, hisz jó esély van arra, hogy legkésőbb három-négy év múlva az infláció visszaszorul a jegybanki cél, azaz három százalék környékére, és ekkor a kamatszint is jóval alacsonyabb lesz, mint most.

A kötvények kibocsátójának, vagyis az államnak nagy segítség, ha alacsonyabb a hosszabb lejáratú kötvény hozama, hisz akkor olcsóbban tudja finanszírozni az államadósságot. Ha a piaci résztvevők már látják, hogy az infláció tetőzik és csökkenő pályára áll, és a jegybank is azt kommunikálja, hogy már nincs szükség további kamatemelésre, esetleg már a csökkentés is képbe kerül, akkor valószínűleg komolyabb zuhanást láthatunk majd a 10 éves kötvény hozamában, akár négy-öt százalék közé is visszatérhet. Ez a folyamat egyébként az eurózóna, illetve térségünk több országában is megfigyelhető.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Faludi Imre)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.