Elértéktelenedett pandémiarészvények

A járvány kezdeti szakasza után, amikor elmúltak a piaci félelmek, a jegybankok pedig ontották a pénzt, az általában is emelkedő tőzsdéken néhány papír gyorsan a többszörösére emelkedett. Egy részük azonban hetven-kilencven százalékkal esett azóta. Tanulságos esete ez annak, hogy mi történhet a fundamentálisan nem megalapozott árfolyamrobbanás után.

Fellegi Tamás Péter
2022. 05. 04. 7:28
Video Conferencing Software Zoom Goes Public On Nasdaq Exchange
1137873346 Fotó: Kena Betancur
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két éve márciusban a tőzsdék hirtelen összeomlottak az akkor új, szokatlan, száz éve nem tapasztalt jellegű járvány elterjedése után. A jegybankok pénzesővel reagáltak, amire hamarosan szárnyalni kezdtek a részvényárak, pláne, hogy közben a járványt okozó vírust is sikerült kiismerni. Ugyanakkor sok országban súlyos lezárásokra, korlátozásokra került sor, a befektetők így legszívesebben azokat a részvényeket kezdték venni, amelyek még profitálhattak ebből a helyzetből. A trend a papírok egy csoportjánál mániává alakult: sokan nem vették figyelembe, hogy a járvány, még ha el is nyúlt az eredeti várakozásokhoz képest, mégiscsak átmeneti állapot volt, így 

a hozzá köthető extraprofit is óhatatlanul múló jelenség.

Olyan részvényeket vizsgálunk, amelyek ára gyorsan nőtt legalább háromszorosára, azonban a csúcshoz képest hetven-kilencven százalék közötti veszteséget szenvedtek el. Nem kizárt, hogy egy részük túl mélyre esett, így most akár kedvező vételi lehetőség kínálkozik.

A leginkább klasszikus eset talán a Zoom Video Communications részvénye. A járvány idején megnőtt a sok résztvevős videókonferenciák iránti igény, az iskolai távoktatás is ezeken zajlott. A Zoom alkalmazása igen népszerű lett, a befektetők fel is kapták a részvényt, amely 2019 végétől 735 százalékkal emelkedett, mire elérte csúcsát. Egy ilyen, viszonylag egyszerű alkalmazással, amit elég a cégeknek, iskoláknak megvenni, értelemszerűen nem lehet olyan óriási árbevételt és nyereséget elérni, ami az ilyen magas árat indokolta volna, így a csúcsról 82 százalékot esett mostanra az árfolyam. Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy a járvány előtti szinthez képest még mindig 46 százalék pluszban van.

A Pinterest képmegosztó közösségi média részvényét is elkapta a lendület: 378 százalékot ralizott a járvány előtti szintről a csúcsig, onnan azonban 77 százalékkal zuhant, és csak tíz százalékkal van 2019 végi értéke fölött, vagyis 

a járvány csak átmenetileg volt értéknövelő tényező. 

Érdemes megemlíteni egy magyarul vicces hangzású papírt, a kínai videómegosztó oldal, a Bilibili papírját. Az ár 740 százalékkal emelkedett a pandémia idején zajló rali idején, a csúcsáról azonban 84 százalékkal zuhant vissza. A cég ugyanakkor stabil, hisz árfolyama 35 százalékkal magasabb, mint a járvány előtt. 

 

Következzen ezek után egy korántsem otthonülős részvény, a Virgin Galactic. Az űrrepüléssel való kísérletezést értelemszerűen nem fogta vissza a járvány, és az időszak alkalmas volt arra, hogy a cég alapítója és vezére, Richard Branson megvalósítsa régi álmát: az űrugrást, vagyis egy olyan rövid repülést, ahol az utasok a világűr határáig jutnak el, majd a visszaút elején megtapasztalják a súlytalanságot. Ebből a tervek szerint kialakul majd az űrturizmus, hisz nem kell hozzá hosszas felkészülés vagy kifogástalan egészségi állapot, mint a hagyományos űrutazáshoz. A lelkesedés azonban túl nagy volt a befektetők között, az ár ötszörösére emelkedett a csúcsig, onnan azonban 87 százalékos zuhanás következett. Egyrészt Branson nagy tételű részvényeladásai tépázták meg a papírt (nem jó, ha egy kiváló kapitány elhagyja a hajót), másrészt megjelent a konkurencia, Jeff Bezos cége, a Blue Origin által.

Végül jöjjön a Moderna: a kis gyógyszercéget az egekbe repítette a vakcinája, 2400 százalékot emelkedett a csúcsig. Onnan 72 százalék a zuhanás, azonban a járvány előtti részvényesek 

még most is nagy pluszban vannak, hisz a papír a 2019 végi árhoz képest 600 százalékos nyereséggel forog.

A tanulság: egy induló trendben érdemes beszállni az adott részvényekbe, de ha már a többszörösükre emelkedtek, jobb nem felugrani a robogó vonatra.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kena Betancur/Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.