Fekete-tengerire cserélné az orosz gázt Románia

A módosított offshore törvény megszavazásával minden akadály elhárult a kitermelés elől a fekete-tengeri lelőhelyeken.

null
20220318 Kardoskút Az Akvamarin Projekt keretében a Magyar Földgáztároló Zrt. egy megközelítőleg 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszert és a hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesít a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál. képen: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét Románia energetikai függetlenségének néhány éven belüli megvalósításáról beszél a bukaresti politikai elit. Az ígéretek ellenére évekig késett az a törvénymódosítás, amelyet a fekete-tengeri földgázkitermelésben szerepet vállaló külföldi befektetők – elsősorban az amerikai ExxonMobil vállalat – sürgettek. Szerdán a parlament elfogadta az úgynevezett offshore jogszabály új változatát, ami az elemzők szerint zöld utat adhat a kitermelés mielőbbi elkezdéséhez. A törvény a kőolajkutatási, -fejlesztési, -hasznosítási tevékenységekre vonatkozó egyedi adózási rendszert módosítja: a jövedelem hatvan százaléka az államé, negyven pedig a befektetőé lesz. A helyzetet könnyíti, hogy az ExxonMobil közben kiszállt a projektből, a cég ötvenszázalékos részesedését pedig a román állami vállalat, a Romgaz vette meg.

Miklós Zoltán, a bukaresti képviselőház költségvetési bizottságának tagja elmondta: a törvény megszavazásával minden akadály elhárult a kitermelés elől. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy azonnal elkezdődik a munka.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikusa szerint az első molekulagáz 2026-ban kerülhet felszínre a Fekete-tenger Neptun lelőhelyéről, június 15-én viszont elkezdődik a kitermelés egy másik, kisebb lelőhelyen. Ez utóbbi projektet a Black Sea Oil and Gas amerikai cég vezényli. A Fekete-tenger romániai kontinentális talapzatában nyolcvan- és százmilliárd köbméterre becsült földgáztartalék van. A nagyobbik projekt, a Neptun Deep segítségével a Romgaz és az OMV Petrom évente körülbelül egymilliárd köbméter gázt termelhet ki.

Romániában mintegy tizenegymilliárd köbméter gázt hoznak felszínre évente, a hazai fogyasztás pedig nagyjából megegyezik ezzel a mennyiséggel. Amennyiben a fekete-tengeri projektek megvalósulnak, a romániai kitermelés évi húszmilliárd köbméterre emelkedhet.

Bukarest igyekszik teljes mértékben megszabadulni az oroszországi gázfüggőségtől – ezt Klaus Johannis államfő is többször kihangsúlyozta. Jelenleg a román gázellátás megközelítőleg húsz százalékát teszi ki az orosz gázimport.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.