időjárás 36°C Pál, Péter 2022. június 29.
logo

Fekete-tengerire cserélné az orosz gázt Románia

Pataky István (Marosvásárhely)
2022.05.21. 11:00 2022.05.21. 14:42
Fekete-tengerire cserélné az orosz gázt Románia

Ismét Románia energetikai függetlenségének néhány éven belüli megvalósításáról beszél a bukaresti politikai elit. Az ígéretek ellenére évekig késett az a törvénymódosítás, amelyet a fekete-tengeri földgázkitermelésben szerepet vállaló külföldi befektetők – elsősorban az amerikai ExxonMobil vállalat – sürgettek. Szerdán a parlament elfogadta az úgynevezett offshore jogszabály új változatát, ami az elemzők szerint zöld utat adhat a kitermelés mielőbbi elkezdéséhez. A törvény a kőolajkutatási, -fejlesztési, -hasznosítási tevékenységekre vonatkozó egyedi adózási rendszert módosítja: a jövedelem hatvan százaléka az államé, negyven pedig a befektetőé lesz. A helyzetet könnyíti, hogy az ExxonMobil közben kiszállt a projektből, a cég ötvenszázalékos részesedését pedig a román állami vállalat, a Romgaz vette meg.

Miklós Zoltán, a bukaresti képviselőház költségvetési bizottságának tagja elmondta: a törvény megszavazásával minden akadály elhárult a kitermelés elől. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy azonnal elkezdődik a munka.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikusa szerint az első molekulagáz 2026-ban kerülhet felszínre a Fekete-tenger Neptun lelőhelyéről, június 15-én viszont elkezdődik a kitermelés egy másik, kisebb lelőhelyen. Ez utóbbi projektet a Black Sea Oil and Gas amerikai cég vezényli. A Fekete-tenger romániai kontinentális talapzatában nyolcvan- és százmilliárd köbméterre becsült földgáztartalék van. A nagyobbik projekt, a Neptun Deep segítségével a Romgaz és az OMV Petrom évente körülbelül egymilliárd köbméter gázt termelhet ki.

Romániában mintegy tizenegymilliárd köbméter gázt hoznak felszínre évente, a hazai fogyasztás pedig nagyjából megegyezik ezzel a mennyiséggel. Amennyiben a fekete-tengeri projektek megvalósulnak, a romániai kitermelés évi húszmilliárd köbméterre emelkedhet.

Bukarest igyekszik teljes mértékben megszabadulni az oroszországi gázfüggőségtől – ezt Klaus Johannis államfő is többször kihangsúlyozta. Jelenleg a román gázellátás megközelítőleg húsz százalékát teszi ki az orosz gázimport.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)