Felpattanás a tőzsdéken

A világon leginkább figyelt tőzsdei mutató – az amerikai S&P 500 index – esése a múlt hét utolsó kereskedési napján elérte a korábbi csúcsához viszonyított húsz százalékot. Ezt kritikus szintnek tekintik a piacok, ennél nagyobb gyengülést már trendszerűnek tekintenek. Most azonban nagy vételi erő jelent meg a piacon, és komoly felpattanás következett.

Fellegi Tamás Péter
2022. 05. 24. 10:30
Stocks Slide Led By Big Tech Selloff
US-STOCKS-SLIDE-LED-BY-BIG-TECH-SELLOFF Fotó: SPENCER PLATT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudjuk, miért éppen húsz százalék lett az a bizonyos szint, ahol a befektetők meghúzták a határt korrekció és trendszerű esés között, de a világ leginkább követett indexénél nagyon figyelnek erre a szintre. Márpedig az S&P 500 index, amely múlt év végén érte el mindenkori legmagasabb értékét 4800 pont körül, múlt pénteken napközben 3810 pontig esett, ezzel elérte a húsz százalékot, sőt kismértékben alul is múlta. Ezt követően a 3820-3850 pontos sávban tartózkodott néhány órán át – vagyis gyakorlatilag pontosan a kényes szinten –, a kereskedés utolsó órájában aztán hatalmas emelkedés vette kezdetét, amely tegnap tovább folytatódott. Ennek során az index értéke 3950 pont fölé emelkedett.

A mostani helyzet különlegessége, hogy a 2007–2009 közötti nagy tőzsdei zuhanás óta, amely a 2008-as válsághoz kapcsolódott, nem fordult elő, hogy az index értéke tartósan alulmúlta volna ezt a bizonyos húsz százalékot a korábbi csúcshoz viszonyítva. 

Így nem tört meg az immár 13 éve tartó, szokatlanul hosszú emelkedő trend, 

s csupán három alkalommal közelítette meg az index az ominózus szintet: 2016 elején (rövid időre alá is esett), majd 2018 végén, amikor az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ettől meg is ijedt, és monetáris lazításba kezdett, majd 2020 márciusában, a világjárvány kitörésekor. A vételi erő azonban végül mindegyik alkalommal visszatért, és az indexérték tovább emelkedett, újabb és újabb csúcsokat elérve. A hosszú emelkedő trend külön érdekessége, hogy az utolsó eső trend előtti, még 2007-ben elért 1550 pontos csúcs bő háromszorosára emelkedett az indexérték a múlt decemberi csúcson, a 2009-ben elért mélyponthoz képest pedig hatszoros a növekedés.

Az emelkedő trend tehát igen régi, az emelkedés mértéke igen komoly, így óhatatlanul felmerül a befektetőkben, hogy előbb-utóbb eljön egy eső trend. A félelmeket most jogosan táplálja, hogy az erős emelkedő trendet nem kismértékben segítő amerikai eszközvásárlási programot a Fed márciusra kivezette, és júniustól meg is kezdi az ennek során a piacra bocsátott pénz visszavételét. 

Ezáltal jóval kevesebb pénz jut a tőzsdékre, és az emelkedő kamatok és állampapírhozamok is versenyt jelentenek a részvénypiacnak.

Az mindenesetre jó jel, hogy erős vétel jelent meg a kritikus szinten, a következő hónapok fogják azonban megmutatni, vajon ez kitart-e. Előfordulhat, hogy az indexérték többször teszteli a kritikus szintet, esetleg rövid időre aláesik, majd felpattan. Végleg akkor esik el, ha az indexérték tartósan és jelentősen alatta marad, sőt egyre inkább távolodik tőle lefelé.

A főbb európai részvényindexek ugyanakkor most sokkal erősebbek: a közelmúltban elért mélypontok csak 10-15 százalékkal vannak lejjebb a korábbi csúcsoknál, vagyis szó sincs a kritikus húszszázalékos szint megközelítéséről. Hozzá kell tenni, hogy a szint tesztelése korábban megtörtént, mégpedig március elején, az ukrajnai háború kirobbanása után, ez azonban teljesen érthető, miután Európát sokkal erősebben érintik a háború következményei. Azóta azonban felülteljesítés mutatkozik az amerikai indexekhez képest, és ennek nem kis részben oka lehet, hogy a Fed monetáris politikája jelenleg sokkal szigorítóbb, mint az Európai Központi Banké.

A Wall Street metróállomás New York pénzügyi negyedében (Fotó: Spencer Platt/Getty Images/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.