Hortay Olivér: Európai kudarc, magyar siker

– Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Németország is sokat köszönhet a magyar törekvéseknek – írta a Századvég üzletágvezetője.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2022. 05. 31. 9:32
Százhalombatta, 2013. július 25. A Barátság II. kőolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépő vezetéke a főelzáró csappal, előtérben emléktábla Százhalombattán 2013. július 25-én. A Dunai Finomító a Mol-csoport legnagyobb, Magyarország egyetlen kőolaj-feldolgozó létesítménye. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megszületett a megállapodás: az EU azonnali embargót vezet be az Oroszországból tengeren érkező olajszállítmányokra. A csővezetéken keresztül érkező nyersolajra (meg nem határozott ideig szóló) átmeneti mentesség vonatkozik. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke európai sikernek nevezte a döntést. A megállapodás azonban sokkal inkább egy európai szintű kudarcnak tekinthető – írta közösségi oldalán Hortay Olivér. 

A Századvég energetikai üzletágának vezetője kiemelte:

Az Európai Bizottság úgy tette le a tagállami vezetők asztalára az embargóra vonatkozó javaslatát, hogy annak megvalósíthatóságáról semmilyen mély elemzést nem készített.

– Ezzel párhuzamosan Brüsszel rendkívüli médianyomást helyezett az országok vezetőire: olyan alaptalan információkat szivárogtatott ki, hogy valamennyi tagállam és az európai háztartások támogatják a szankciót valamint, hogy annak nincs alternatívája – ismertette a szakértő. 

Előzetes ígéretével ellentétben a Európai Bizottság nem nyújt kellő anyagi támogatást az orosz energiaszállítások korlátozásához: az új finanszírozási csomag nagyrészt meglévő (a tagállamok számára szintén elengedhetetlenül fontos) források átcímkézését tartalmazza.

Az embargó súlyos negatív következményeiről Brüsszel szinte egyáltalán nem beszélt. Pedig a globális energiapiacon energiaszűke (és ebből fakadóan magas árkörnyezet) van, így az orosz olaj helyettesíthetősége (és annak költsége) erősen kérdéses. 

– A megállapodás azért tekinthető tehát egy európai szintű kudarcnak, mert azt mutatja, hogy a fentiek ellenére a tagállamok többsége engedett a médianyomásnak és saját állampolgárai véleményével, valamint országa érdekeivel ellentétes döntést hozott. Ráadásul az olajembargó utat nyithat a Európai Bizottság másik nagy tervének; a gázembargónak, ami még súlyosabb következményekkel járna a közösség egészére – figyelmeztetett az üzletágvezető.

 

A csővezetékes szállítások mentessége azonban magyar siker.

– Az elmúlt két hétben Magyarország volt az egyetlen tagállam, ami következetesen és világosan ellenállt az olajembargónak. Ezzel nemcsak saját, de a régió érdekeit is képviselte: Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Németország is sokat köszönhet a magyar törekvéseknek. Mindezt úgy, hogy közben Brüsszel, más tagállamok és Ukrajna rendkívüli médianyomást helyeztek hazánkra. A sajtóhírek alapján az embargót sürgető országok még az elmúlt napokban sem támogatták, hogy más országok mentességet kapjanak, Magyarországnak végül mégis sikerült megvédenie energiaellátását – olvasható a bejegyzésben.

– Az, hogy a mentesség „átmeneti”, egyelőre nem jelent közvetlen veszélyt, mert nincs definiálva határidő, de azt mutatja, hogy a küzdelemnek nincs vége: a magyar energiabiztonságért a következőkben is meg kell majd harcolni – tette hozzá.

 

Borítókép: a Barátság II. kőolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépő vezetéke (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.