Ki kapcsolja le a villanyt Romániában?

Több mint százmillió eurós hátralékot halmoztak fel az áramszolgáltatóknál a romániai fogyasztók a koronavírus-járvány alatti moratórium árnyékában. A tanulságos fizetési morálról árulkodó helyzet szociális gondokat is felvető szolgáltatásfelfüggesztések fenyeget a közeljövőben.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2022. 05. 13. 10:05
null
Rezsi csökkentés 20220106 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sürgősségi rendelettel tette lehetővé a román kormány 2020-ban, a koronavírus-járvány kitörése után nem sokkal, hogy a veszélyhelyzet megszűnéséig a fogyasztók elhalaszthassák a földgáz- és a villanyáramszámlák kifizetését, a szolgáltatók viszont ne kapcsolhassák le az adósokat az energiahálózatról. A számlahátralék teljes összege már 2021 augusztusában meghaladta a 60,6 millió eurót, 2022 áprilisában viszont csak a legnagyobb áramszolgáltatónál, az Electricánál regisztrált fogyasztók adóssága meghaladta a 101 millió eurót. 

Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) adatai szerint számszerűleg a lakossági fogyasztók vannak többségben a hátralékot felhalmozók között, a ki nem fizetett energiamennyiséget tekintve viszont az ipari fogyasztók, a cégek vezetik az adósok listáját.

A türelemnek azonban egy ideje vége, a moratórium 2021. októberi megszüntetését követően a jogszabály 90 napos türelmi időt ír elő, ez alatt a tartozásokat felhalmozó fogyasztók és a villamosenergia-, illetve a földgázszolgáltatók közösen az egyes konkrét helyzetekre szabott megoldásokat találhatnak a felhalmozott adósságok kifizetésére. Az újonnan kiállított számlákat viszont már a szokványos határidőre, vagyis 30 nap plusz 15 napos haladék után ki kell fizetni, ellenkező esetben felfüggeszthető az energiaszolgáltatás.

A fogyasztók visszaéltek az áramszolgáltatás felfüggesztését tiltó rendelettel, a járványhelyzetben meghozott védelmi intézkedés a nemfizetést bátorította, panaszkodnak a romániai szolgáltatók. 

A cég részvényeseinek éves közgyűlésén Corina Popescu, az Electrica vezérigazgatója úgy fogalmazott: 

sokan nem fizettek, mert arra számítottak, hogy a fizetési fegyelmezetlenségnek nem lesznek következményei, a kormány nem fogja engedni, hogy a szolgáltatók egyoldalú döntéseket hozzanak. 

Az ily módon kialakult helyzet orvoslása nagyon nehéz tűnik, miután az adósok tömegesen jelzik, hogy képtelenek kiegyenlíteni a másfél év alatt felgyülemlett elmaradásaikat, a törlesztések átütemezését kérik. Az Electrica legutóbbi éves jelentése 582 millió lejes (117,5 millió euró) kinnlevőségről árulkodik, ami többnyire a 90 napos elmaradásokból áll össze. Az elmúlt év végén 843 millió lejre rúgott a cég kinnlevősége, ebből csak 78,1 millió lej volt a 30 napos fizetési határidőt meg nem haladó tartozás.

Érdekes párhuzam, hogy az azonos időszakban a banki hitelek törlesztésének halasztására is lehetőség nyílt, azzal azonban nagyon kevesen éltek. Részben azért, mert nem akarták maguk előtt görgetni az adósságot, másrészt attól tartva, hogy a növekvő kamatok miatt jelentősen emelkedni fog a törlesztőrészletek összege. Az elektromos energia esetében viszont kevésbé volt érzékelhető a halogatás veszélye, mivel a jogszabály értelmében nem számoltak fel büntetőkamatot.

Mint ismeretes, a román kormány idén februárban úgy döntött, a villamosenergia és a földgáz ára emelkedésének hatásait enyhítendő április elsejétől további egy éven át korlátozzák az energiaárakat a lakossági fogyasztók és kisvállalkozók számára. Ezzel párhuzamosan az energiaszolgáltatók nyereségét is korlátozták. A számlamizéria nyomán várhatóan bekövetkező szolgáltatásfelfüggesztések szociális következményei nyomán újabb kozmetikázás előtt áll az intézkedéscsomag.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.