Kiújult a tőzsdei zuhanás

Egy héttel az előző hirtelen napon belüli esés után, melyet korrekció követett, máris újra zuhanásba váltottak a részvényárak. Az amerikai folyamat az európai piacokat és a hazai börzét is elérte.

Fellegi Tamás Péter
2022. 05. 19. 20:21
Stocks Slide Led By Big Tech Selloff
US-STOCKS-SLIDE-LED-BY-BIG-TECH-SELLOFF Fotó: SPENCER PLATT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán váratlanul nagyot, négy százalék körüli mértékben estek a főbb amerikai tőzsdeindexek, és ezzel 2020 júniusa, a járvány első szakaszának bizonytalan korszaka óta a legnagyobb napi esés bontakozott ki. Mindenekelőtt a kiskereskedelmi szektor papírjai zuhantak, amit utólag az elemzők úgy magyaráztak, hogy a magas infláció miatt csökkenhet a szektor profitja, azonban a jelek arra mutatnak, hogy egyre inkább eső trendbe kerülnek a tőzsdék, és egyszer az egyik, máskor a másik szektorban van erősebb eladás, okot pedig mindig találnak hozzá. 

A kialakuló eső trend egyáltalán nem meglepő, és nem a jelenlegi általános gazdasági helyzet miatt, hisz az már bő két éve kedvezőtlen, a tőzsdei árak mégis sokáig csúcsokat döntöttek. A fő ok logikusan az, hogy véget ért a jegybanki pénzeső: az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed megszüntette a korábbi havi 120 milliárd dolláros eszközvásárlási programot. Jövő hónaptól pedig már ennek az ellenkezője jön: megkezdik a pénz visszavonását. Az Európai Központi Bank ugyancsak jórészt beszüntette már eszközvásárlási programjait.

Így miközben korábban 2–300 milliárd dollárnyi fedezetlen pénz áramlott a piacra, melynek nem kis része a részvénytőzsdékre vándorolt, most ez megszűnt, sőt jövő hónapban már kivonás lesz, ami a Fed esetében közel ötvenmilliárd dollárt jelent, szeptembertől pedig már a tervek szerint havi 95 milliárd. 

Ilyen óriási pénzáramlási változás elkerülhetetlenül hatással van a befektetési piacokra, és ez leglátványosabban a tőzsdéken mutatkozik, 

de például a rendkívül spekulatív kriptodevizák piaca is erős gyengülő trendbe került.

A folyamat így önmagában természetesnek mondható, ráadásul a tőzsdei árak még jóval feljebb vannak, mint a járvány előtti csúcs idején. Problémát ez csak akkor jelent, ha túl gyors az esés, és zavarokat okoz a pénzügyi piacokon, ilyen folyamatnak azonban még nincs nyoma.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Spencer Platt/Getty Images/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.