Maradnak a gazdaság prioritásai

Az idei költségvetésre is hatással van az orosz–ukrán háború. A kormány azonban továbbra is fontosnak tartja, hogy erősítse az elmúlt évek meghatározó intézkedéseit. Idetartozik a család- és a nyugdíjpolitika, valamint az otthonteremtési program.

2022. 05. 12. 6:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvezőtlenebbé vált a nemzetközi környezet ahhoz képest, mint amikor tavaly az Országgyűlés elfogadta a 2022-es költségvetést. A büdzsét eredetileg dinamikus, 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel, mérsékelt, háromszázalékos inflációval, a GDP több mint 0,4 százalékát, 233 milliárd forintot meghaladó biztonsági tartalékkal szavazták meg. Azóta a többi között elszabadultak a nemzetközi energiaárak és kirobbant az orosz–ukrán háború. A hónap végére alakul meg az új Orbán-kormány, azt követően derülhet ki, hogy lesz-e költségvetési kiigazítás, és ha igen, akkor milyen. Annyi tudható, hogy nem lesznek lakosságot érintő állami megszorítások, ahogy 2010 óta egyetlenegy évben sem voltak.

Az idei költségvetés célja az elmúlt évek meghatározó intézkedéseinek – kiemelten a család- és a nyugdíjpolitikának –, az otthonteremtési és -felújítási programnak az erősítése. Szintén prioritás a pénzügyi stabilitás és a felelős költségvetési gazdálkodás fenntartása.

A kormány konvergenciaprogramja emlékeztet arra, hogy a költségvetési törvény elfogadása után a gazdaság újraindítása a tervezettnél dinamikusabban alakult, a növekedés, a foglalkoztatás, a bérek és a fogyasztás erőteljesen bővült. Emiatt a törvényben szereplőnél 1400 milliárd forinttal több adóbevételre lehet számítani. Ismert, hogy a megnövekedett mozgásteret a kabinet a vállalatokat és a családokat segítő intézkedésekre használta fel.

A kormány kiemelt célja továbbá, hogy a családokat megvédje az áremelkedési folyamatoktól, ezt szolgálja a rezsicsökkentés politikája, az üzemanyagárak rögzítése, a lakossági kamatstop, valamint egyes élelmiszerek árának rögzítése is. A konvergenciaprogram viszont arra is felhívja a figyelmet, hogy idén az energiaárak növekedése miatt számolni kell a leginkább érintett (energetikai és közlekedési) állami cégek támogatásának emelkedésével.

Hasonlóan az előző évhez, kiemelt terület a honvédelem. Ezt indokolja a háborús helyzet is. A Honvédelmi Minisztérium költségvetési keretét 2017 óta a GDP arányában határozták meg. Ennek megfelelően a tárca támogatása az elmúlt években folyamatosan és jelentős mértékben nőtt. A honvédelmi kiadások az idén 2010-hez viszonyítva több mint négyszeresükre, ezermilliárd forint közelébe emelkedhetnek.

Az idei kiadásokat növelik az Ukrajnából érkező menekültek, akikről gondoskodik a magyar állam. 

A háború miatt otthonaikból kényszerűen távozók megsegítésére a források rendelkezésre állnak, az előirányzatok a kormány jóváhagyásával túlléphetők.

A konvergenciaprogram kiemeli, hogy a kabinet támogatja a magyarországi segélyszervezetek humanitárius tevékenységét is. A menekülthullám miatt az oktatás, az egészségügy, a szociális ellátás és a munkavállalás területén is többletkiadások merülnek fel. A várható kiadások tervezésénél figyelembe kell venni, hogy a Magyarországra érkező menekülteknek csak kis része akar itt letelepedni, ezért a költségvetési egyenlegre gyakorolt közvetlen hatás kezelhető – áll a dokumentumban.

A program végezetül kitér arra is, hogy miután a koronavírus-járványból a gazdaság a tervezettnél gyorsabban állt helyre, így az idén kevésbé szükséges a növekedés költségvetési eszközökkel történő élénkítése. Ennek ismeretében a kormány a korábban kalkuláltnál alacsonyabb, 4,9 százalékos hiánycél elérését tűzte ki. A megvalósítás érdekében – a beruházási döntések felülvizsgálatával – mintegy 755 milliárd forinttal csökkentek a tervezett kiadások.

A kabinet elkötelezett az államháztartási deficit csökkentése iránt.

Borítókép: Nem lesznek a lakosságot érintő állami megszorítások (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.