Márciusban több orosz gáz érkezett Európába

A földgázellátásban februárhoz képest tovább nőtt a nettó import részaránya, amelynek súlya márciusban a legmagasabb volt 2021 júniusa óta.

Magyar Nemzet
2022. 05. 09. 10:45
null
Rembelszczyzna, 2022. április 28. Csõvezetékek a Gaz-Sytem S.A. földgázszállító vállalat telephelyén, a Varsó melletti Rembelszczyznában 2022. április 27-én. A Gazprom orosz gázipari holding ezen a napon leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidõn belül. MTI/AP/Czarek Sokolowski Fotó: Czarek Sokolowski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző két hónap rendkívül alacsony értékeihez képest márciusban nőtt az Európába érkező orosz földgáz mennyisége, noha az továbbra is elmaradt az egy évvel korábban szállított mennyiségtől – mutat rá a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal havi földgázpiaci elemzése, amely kiemeli, hogy 

márciusban az orosz–ukrán háborúhoz fűződő európai uniós szankciókkal kapcsolatos várakozások mozgatták az európai gázpiacokat. 

Ennek tükrében a hónap elején a másnapi árak megawattóránként 120 euróról 217 euróig emelkedtek, majd amikor kiderült, hogy a szankciók egyelőre nem érintik az energiahordozókat, az árak 100–130 euró között konszolidálódtak.
 Az áremelkedés a jövő évi földgáz árát befolyásoló tényezőket is érintette, mivel a harmadik hónapban a szén euróban számított ára 25,99 százalékkal, az olaj ára pedig 10,16 százalékkal növekedett, a szén-dioxid-kvóta ára ugyanakkor 6,48 százalékkal csökkent.

A piaci szereplők várakozásai a források tartósabb szűkülésére épülnek az európai gázpiacokon, ezért a hosszabb távra vonatkozó prognózisok jelentős áremelkedéssel számolnak.

– derül ki az energiahivatal jelentéséből, amely szerint 

a gáz  2023-ra számolt éves átlagára márciusban megawattóránként 90 euróig kúszott fel.

Közölték azt is, hogy a vizsgált hónapban februárhoz viszonyítva az Ukrajnán keresztül érkező tranzit 55 százalékkal emelkedett, a Yamal vezetéken pedig 57 százalékkal nőtt a behozatal. Eközben folytatódott a múlt év közepén elkezdődött átrendeződés, mivel az orosz import helyét az LNG és a norvég, valamint azerbajdzsáni források vettek át.
A belföldi energiafelhasználás kapcsán 12,7 terrawattóra fogyasztást jelzett a hivatal, ez az érték 1 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. A hőmérsékleti és munkanaphatásokat figyelembe véve a havi átlagfogyasztás az előző évihez képest 4 százalékkal csökkent. 

A napi csúcsfelhasználás 538 gigawattóra volt, ami 2018 óta a legmagasabb érték.A földgázellátásban februárhoz képest tovább nőtt a nettó import részaránya, amelynek súlya márciusban a legmagasabb volt 2021 júniusa óta, miközben a tárolókból történt szállítás szerepe visszaesett. A kitárolás a felhasználás 23 százalékát, míg az import a 68 százalékát adta – állapította meg az energiahivatal hétfői összegzése. 

(Borítókép: Megugrott a jövő évre számolt átlagár. Fotó: Czarek Sokolowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.