Nincs még veszve a jövő évi agrártámogatás

Az államkincstár június 9-ig várja az egységes kérelmeket.

2022. 05. 22. 11:01
null
Hajdúböszörmény, 2018.június 26. A Hajdúböszörményi Béke Mezõgazdasági Kft- ben az árpa aratásával kezdõdött meg a gabonafélék betakarítása. A zeleméri határrészben egy 28 hektáros területen kezdték a munkát, ahol 6.5 tonna hektáronkénti termésátlag mutatkozik. A társaság a megtermett árpa 2/3 részét megtartja a saját állatállomány takarmányozására. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan a napokban lejárt az úgynevezett egységes kérelem szankciómentes beadási határideje, a Magyar Államkincstár (MÁK) június 9-ig fogadja a kérelmeket. Nem érdemes azonban sokáig halogatniuk a gazdáknak a kérelembeadást, ugyanis a júniusi határidőig minden nappal csökken a megítélt támogatás összege. 

A kincstár tájékoztatása szerint az eredeti határidőig, vagyis május 16-ig összesen 160 851 ügyféltől kapták meg a kérelmet, a támogatási kérelmekben érintett terület nagysága pedig megközelíti az ötmillió hektárt.A MÁK felhívta a figyelmet, hogy a május 16-a után benyújtott kérelmek szankciómentes módosítására május 31-ig van lehetőségük az érintett termelőknek. Ezt követően azonban – június 1-től – a módosítással érintett jogcímre megállapítandó támogatási összeg munkanaponkénti egyszázalékos csökkentésével járó szankciós módosításra június 9-ig van mód. A végső határidő lejárta után, június 10-től már sem a beadott kérelem módosítására, sem új kérelem benyújtására nincs lehetőség.
Az idén a legtöbb gazdálkodót érintő területalapú támogatás mellett további 39 jogcímre, intézkedésre lehet igényelni támogatást az egységes kérelem benyújtási felületén, illetve négy adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesíthetnek a gazdálkodók ebben a formában. 

A kincstár az új kérelmek befogadása mellett folyamatosan dolgozza fel a tavalyi kifizetési igényeket, ezekre május közepéig összesen már 562 milliárd forint értékben fizetett ki támogatást a gazdáknak.

Online kalkulátor segíti a gazdákat. Frissítette agrártámogatási kalkulátorát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A kalkulátor egyes agrártámogatások összegének kiszámításához használható fel. Az ott szereplő támogatási összegek a 2021-ben benyújtott kérelmekre adott kifizetési összegeket mutatják. Az agrárkamara tájékoztatása szerint az uniós forrásból fizetett támogatások esetében a ténylegesen folyósított összeg nagysága függ a támogatás folyósításához megállapított forint/euró árfolyamtól, a tényleges támogatási összegtől, valamint az esetleges levonásoktól is. A kalkulátor a közvetlen támogatások – így a területalapú alaptámogatás, a zöldítés, a fiatal mezőgazdasági termelők, a termeléshez kötött források – összegei­nek meghatározásához használható fel. Ellenőrizni lehet a kapott támogatási értékeket, így az arányokat tekintve a várható támogatásokkal kapcsolatban tervezni lehet az idei évre. A tényleges összeg azonban attól is függ, hogyan alakul a 2022-es euró/forint árfolyam.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.