Óriási a kockázata az embargónak

Azt, hogy az Európai Unió lábon lőné saját magát az orosz energiahordozók szankciójával, már a nemzetközi hitelminősítők is kezdik visszaigazolni. Úgy fokozódnának a problémák, hogy még a koronavírus-járványt sem heverte ki a világgazdaság.

2022. 05. 23. 7:30
Daily Life In Prague
PRAGUE-DAILY-LIFE Fotó: JAKUB PORZYCKI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta péntek éjjel az eddigi stabilról Szlovákia adósbesorolásai­nak kilátását az S&P Global Ratings. A szervezet elsősorban azzal indokolta a lépést, hogy az orosz–ukrán háború kockázatokkal terheli az ország gazdasági növekedését és költségvetési pozícióját. 

A hitelminősítő kiemelte, hogy nehéz gazdasági helyzetet teremthet Szlovákiában az Európai Unió tervezete, amely embargót vezetne be az orosz nyersolaj és a földgáz importjára. A szóban forgó tagállam ugyanis nagymértékben rászorul az orosz energiahordozókra.

Szlovákia nyersolajszükségleteinek 95 százalékát, földgázigényének 85 százalékát Oroszországból szerzi be. Az S&P szerint az import fokozatos megszüntetésének következtében az ország gazdasága megszenvedheti az alternatív ellátási források hiányát és a magas árakat. Ez egyenesen elvezet az alacsonyabb ütemű gazdasági növekedéshez. A bővülés fékeződése és a magas infláció pedig nyomást gyakorol a költségvetés kiadási oldalára, és ez veszélybe sodorhatja a koronavírus-járvány utáni konszolidációs erőfeszítéseket – ismertette a távirati iroda az elemzést.

Nemrégiben a Fitch Ratings is lépett, és leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Csehország államadós-besorolásának kilátását. A cég közölte: 4,3 százalékról másfél százalékra módosította a cseh hazai össztermék idei éves növekedésére szóló előrejelzését. 

A Fitch szerint ha a Csehországba irányuló orosz energiahordozó-szállítások hirtelen leállnának, az szinte bizonyosan az energiaellátás adagolását tenné szükségessé, és még lassabb, akár negatív gazdasági növekedést okozhatna.

 A hitelminősítő arra is felhívta a figyelmet, hogy áprilisban a cseh gáztározók kapacitásaik mindössze 28 százalékáig voltak feltöltve, és ez a gazdaság éves igényének mindössze 11 százaléka. A Fitch egy másik elemzésében kiemelte: megtorpant a világgazdaság kilábalása a koronavírus-járvány okozta államháztartási és adósságsokkból. Ennek az ukrajnai háború mellett a reálnövekedési ütemek lassulása, a nyersanyagárak és a hitelköltségek emelkedése, valamint az ebből táplálkozó magas infláció az oka – tudósította korábban a távirati iroda. A szakértők azzal számolnak, hogy a világgazdaság költségvetési pozíciójában 2020-ban elszenvedett romlásnak 2023 végéig is csak nem egészen a felét sikerül ledolgozni.

Érdemes felidézni a Moody’s Investors Service tanulmányát is. A hitelminősítő még áprilisban kidolgozott egy forgatókönyvet, amely Oroszország és Európa energiahordozó-kereskedelmének teljes leállását modellezi. Egy ilyen lehetőség megvalósulása jelentős globális stresszhelyzetet okozna. 

Ebben a környezetben egész Európa recesszióba kerülne, és a Moody’s által világszerte besorolással ellátott csaknem négyezer nem pénzügyi profilú vállalat 25 százaléka szintén komoly piaci stresszhelyzetben találná magát.

Az európai visszaesés valószínűleg globális szinten is a növekedés jelentős mértékű lassulását, esetleg világgazdasági recessziót okozhatna. A magas hozamú, vagyis kockázatos minőségű adósságeszközök felára érdemben emelkedne és problémás szinteket érhetne el ezeknek az eszközöknek a refinanszírozási veszélyeztetettsége.

A dokumentum kitért Németországra is. Az elemzők jelezték: az ott gyártott autóipari részegységek az amerikai és az ázsiai üzemek beszállítói hálózatában is jelen vannak. Így ha az európai gyáripart az orosz földgázszállítások leállása megfosztja energiaforrásaitól, az leállíthatja vagy jelentősen hátráltathatja a világ összes autógyártóját, főleg olyan országokban, köztük Németországban, amelyek erősen függnek a földgázellátástól.

 

Borítókép: Csehország stabil kilátását a Fitch Ratings rontotta negatívra, Szlovákia esetében az S&P lépett (Fotó: Europress/AFP )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.