időjárás 29°C Ottó 2022. július 2.
logo

Ötmillió munkavállalóval érjük el a teljes foglalkoztatást

Magyar Nemzet
2022.05.24. 10:30 2022.05.24. 13:06
Ötmillió munkavállalóval érjük el a teljes foglalkoztatást

Nincs klímapolitika ipari technológia nélkül, ezért szétválaszthatatlan a két terület – mondta a VG-nek adott székfoglaló interjújában Palkovics László. Az iparminiszter szerint az alá tartozó minisztériumi portfólió izmosodott, a MÁV-Volán és az MVM is a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) irányítása alá került. 

Az orosz energiáról való leválásra többek között Paks I üzemidejének meghosszabbítása, az akkumulátorgyártás és a hazai ásványkincsek kitermelésének felpörgetése lehet a válasz.

Az új minisztériumi struktúráról Palkovics László elmondta, hogy alapvetően egy megosztott felelősség várható: az országépítés technikai lebonyolítása történik a Lázár János vezette Építésügyi és Beruházási Minisztériumban. A megrendelés és a specifikáció az egyes minisztériumok illetékessége marad. 

A TIM esetében viszont vannak kivételek: a védelmi ipari és az energetikai beruházásoknál a tárca a lebonyolítók is, a nemzetközi szerződésen alapuló közlekedési projekteknél, amilyen például a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése, amely a tervek szerint 2025-re elkészül. A más közlekedési, a közműveket érintő, vagy éppen állami magas- és mélyépítési projektek alapvetően Lázár János hatáskörébe tartoznak.

Palkovics László arra emlékeztetett, hogy a hazai foglalkoztatási ráta a 2010-es 56 százalékról tartósan 74 százalékra nőtt. A teljes foglalkoztatottság 80 százalék körüli alkalmazotti aránynál érhető el.

Most 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, ha az ötmilliót elérjük, rendben vagyunk, de ez meglehetősen munkás.

Elsősorban az olyan, nem tipikus munkavégzési megoldások terjedése kellene hozzá, mint a részmunkaidő vagy a távoli munkavégzés, amelyek elfogadottsága a járványhelyzetben erősödött.

A miniszter beszélt az orosz–ukrán háború és az európai szankciók miatt kialakuló energetikai válságról is. Kiemelte: 

a körülbelül másfél milliárd köbméter gáz és az olajigény tíz százaléka származik hazai forrásból. Azért csak ennyi, mert az orosz import versenyképesebb volt, az árrobbanás és a háború viszont kikényszeríti a kitermelés újragondolását. 

Technológiai beruházással a magyar gázkitermelés két, két és fél milliárd köbméterre emelhető. Ez a trend igaz az olajra is. A világ legnagyobb palagázmezője van Makónál, talán most már adott a technika, hogy hozzáférjünk. Van uránkincsünk, és már nem irracionális gazdaságilag a kitermelését elemezni. Palkovics László szerint nem az a kérdés, milyen energia érkezik, hanem hogy van-e egyáltalán.

Az a kényelmes állapot, hogy kiszámíthatóan jön csővezetéken a gáz és az olaj, nincs többé.

Ezért most minden, még a nem nagy horderejű kérdések is megnyílnak. A nagy és triviális megoldások kora leáldozott, sok hangszeren kell játszani ahhoz, hogy elérjük, amit akarunk. Jó hír, hogy minden a kezünkben van. De ennek 99 százaléka technológia, nem pedig beszéd – emelte ki az interjúban az iparminiszter.

Borítókép: Palkovics László, a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetője (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.