Próbaúton az önvezető konténerhajó Norvégiában

A Yara Birkeland a világ első elektromos óceánjárója.

2022. 05. 23. 13:16
The world's first self-propelled, electric container ship MV Yara Birkeland is moored at Langkaia in Oslo, on November 19, 2021. - Zero emissions and, soon, zero crew: the world's first fully electric autonomous cargo vessel has been launched in Norway, a small but promising step for the maritime industry as it aims to reduce its climate footprint. (Photo by Torstein Bøe / NTB / AFP) / Norway OUT Fotó: Europress/AFP/Torstein Bøe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valódi technológiai forradalom a hajózásban: megkezdte próbaútját a világ első teljesen elektromos konténerhajója. A külső szemlélő számára éppen úgy néz ki, mint egy átlagos szállító eszköz. A valóságban azonban 

a Yara Birkeland maga az úszó forradalom. A mérnökök most azon dolgoznak, hogy a villanyhajó képes legyen teljesen egyedül, legénység és kapitány nélkül is célba jutattni az árut.

A napokban vette kezdetét a két évig tartó tesztüzem. A hatalmas konténerhajó megkezdte első útját Norvégia déli partja felé. Gyomrában műtrágya utazott egy vállalat megrendelsére. A hajót felszerelték kamerákkal kívül-belül, beleértve egy éjjellátó kamerát is – mondta a Tagesschau.de kérdésére Thomas Fevang kapitány. Működés közben a hajó képes lesz megkülönböztetni a vízben lévő különböző tárgyakat. Ezeket először a radar észleli, majd a kamerák detektálják, és végül a hajó számítógépes agya maga dönti el, hogyan reagáljanak az akadályokra az ütközés elkerülése érdekében.

Ez azt is jelenti, hogy a kapitány munkája idővel feleslegessé válik. Thomas Fevang elmondta, 

kapitányként már nem a hajón áll majd, hanem a parton, egy irodában ül, a képernyőre bámulva. Apránként a hajó majd egyre több és több feladatot vesz át. 

Az elektromos hajtást először rövidebb távolságokon használják. Amíg az akkumulátorok kapacitása elegendő lesz az Európa és Amerika között utazáshoz, még néhány évig eltart. 

Borítókép: Megkezdi tesztfutását a norvég elektromos hajó (Fotó: AFP/Torstein Bøe)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.