Zöldenergiát hirdet, milliárdokat keres az orosz gázon a finn állami cég

A cég bevételeinek nagy része az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokkal végzett tevékenységéből származik.

Magyar Nemzet
Forrás: SVT2022. 05. 04. 14:50
Lubmin, 2019. április 1. Munkások dolgoznak az orosz földgázt Ukrajna és Lengyelország megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat-2 gázvezeték fogadóállomásánál a németországi Lubminban 2019. március 26-án. Finnország partvidékénél 2018 szeptemberében kezdõdött meg az Oroszországot Németországgal összekötõ földgázvezeték tengeri szakaszának lefektetése. Az Északi Áramlat-2 egy 9,5 milliárd eurós projekt, amelynek keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bõvítik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek vezetéke az oroszországi Viborgból indul és a németországi Greifswald mellett fekvõ Lubminnál éri el a német partot. A gázvezetékbõl már 600 kilométert, a teljes hossznak mintegy a felét már lefektették. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mindig 100 százalékban fosszíliamentes”, vagy „Csak azzal, hogy ügyfelünkké válik, hozzájárul a fenntarthatóbb jövőhöz” – a skandináv régióban két és fél millió ügyfélnek hirdet zöld- és fosszilis energiahordozó-mentes áramot a Fortum finn állami tulajdonú konszern, miközben továbbra is nagyrészt orosz gázból állít elő elektromos áramot és a rubeles fizetéstől sem zárkózik el.

A svéd köztévé oknyomozó riportjából az derül ki, hogy

a cég bevételeinek nagy része az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokkal végzett tevékenységéből származik.

A Fortum befektetői jelentéseit és éves beszámolóit megvizsgálva az látható, hogy az energiaóriás 2021-es villamosenergia-termelésének akár hatvan százaléka orosz és európai gázból és szénből származott. Fortum tavaly körülbelül hatvanmilliárd euró értékben kereskedett gázzal az Uniper nevű leányvállalatán keresztül, a gáz nagy része Oroszországból származott. A Fortum 2018-ban szerzett részesedést a német tőzsdén jegyzett Uniperben, aminek azóta a többségi tulajdonosává is vált. A riportból kiderült, az Uniper továbbra sem szüntette meg az oroszországi üzleti tevékenységét, és az orosz partner követelésére rubelszámlákat is nyitott az orosz Gazprombanknál.

Borítókép: Munkások dolgoznak az orosz földgázt Ukrajna és Lengyelország megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat–2 gázvezeték fogadóállomásánál a németországi Lubminban 2019. március 26-án. Finnország partvidékénél 2018 szeptemberében kezdődött meg az Oroszországot Németországgal összekötő földgázvezeték tengeri szakaszának lefektetése (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.