időjárás 21°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

Szinte minden cégnek gondot okoz a háború

Magyar Nemzet
2022.06.14. 12:22 2022.06.14. 13:29
Szinte minden cégnek gondot okoz a háború

A magyar cégek meghatározó többsége tapasztal valamilyen üzleti tevékenységet nehezítő jelenséget az orosz–ukrán háború miatt – derül ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) legújabb kutatásából, amelyben több mint 2200 hazai vállalkozást kérdeztek meg, reprezentatív mintát adva ezzel a GDP-hez való hozzájárulás, a régiós eloszlás és a foglalkoztatotti létszám alapján.

A kamaránál megállapították, hogy az orosz–ukrán háború kirobbanása alaposan átrendezte a vállalkozások problématérképét.

Legutóbb októberben végezték el a felmérést, amelynek eredményeit összevetve a mostani válaszokkal kiderült, hogy az üzleti tevékenységet akadályozó tényezők közül 

még mindig a legnagyobb arányban tapasztalható a munkaerőhiány (a cégek 46 százalékánál), 

ugyanakkor 

jelentősen, 26-ról 43 százalékra emelkedett a nyersanyag- és energiaárak, 13-ról 25 százalékra pedig az árfolyamok alakulása miatt aggódok száma. Emellett számottevő azon vállalkozások száma is, amelyek az ellátási láncok megszakadását tapasztalják

akadályozó tényezőként, valamint az alapanyag- és termékhiányt.

Gyakori negatív hatásként a csökkenő kereslet is megjelenik a magyarországi vállalkozásoknál, bár akadnak olyanok, ahol ez inkább nőtt, emellett vannak olyan cégek, ahol hatásként jelentkezik a menekült munkavállalók alkalmazása, illetve a foglalkoztatással kapcsolatos költségek emelkedése. 

A háború hatásai közül több is nagyon eltérő gyakorisággal fordul elő a különböző profilú társaságoknál – jegyzik meg a felmérésben, amely megállapítja, hogy a vállalatméret, illetve a külföldi (rész)tulajdon növekedésével párhuzamosan a legtöbb hatás egyre többször jelentkezik. Azok a cégek, amelyek a háború által érintett országokkal ápolnak külkereskedelmi kapcsolatot, ugyancsak sűrűbben érzékelik a fennakadásokat. Így például

az ellátási láncok megszakadása és a mérséklődő kereslet a kereskedelmi cégeket érinti a legnagyobb arányban, 

míg az egyéb szolgáltatói szektorban kiemelkedik a csökkenő export és a szállítási útvonalak ellehetetlenülése mint probléma.

A jelenlegi háborús helyzet alapján a cégvezetők többsége egyáltalán nem tartja valószínűnek a következő fél év folyamán cége kapacitáskihasználtságának csökkentését, illetve a teljes leállást, 

bár előbbi elképzelhetőbb számukra, főként a kkv-k körében és az építőiparban, iparban működő vállalkozásoknál – derül ki a kamarai kimutatásból.

Borítókép: még mindig a munkaerőhiány a legjelentősebb üzleti akadály (Fotó: Michael Hanschk)

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.