Egyenlő bánásmódban részesülnek a megváltozott munkaképességűek

A tévhitekkel ellentétben támogató közeg fogadja a fogyatékkal élő munkavállalókat.

Magyar Nemzet
2022. 07. 04. 11:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon minden tizedik potenciális munkavállaló megváltozott munkaképességű, többségük mégsem tudott még elhelyezkedni a versenyszférában. Noha tartós munkaerőhiányról számol be a magyarországi cégek döntő többsége, a közel félmillió megváltozott munkaképességű embernek azonban csak a fele talált magának állást. 

A munkavállaláshoz kapcsolódóan gyakran a negatív fogadtatástól, megkülönböztetéstől tartanak, viszont az esetek többségében nyitottan fogadják őket a kollégáik, és a beilleszkedést követően elfogadó, támogató közegben, egyenlő bánásmódban részesülve dolgozhatnak

 – derül ki a Profession.hu kutatásából. A kutatásban részt vevő megváltozott munkaképességű emberek több mint fele dolgozott már korábban, míg 

  • 45 százalékuk jelenleg is aktív;
  • 43 százalékuk valamilyen fizikai,
  • 37 százalékuk szellemi munkát végez,
  • 15 százalékuk pedig vezetői pozícióban dolgozik.

A halmozottan sérült munkavállalók kizárólag a fizikai területeken találtak eddig munkalehetőséget, míg közép- és felső vezetőként leginkább a mozgássérült emberek tudtak elhelyezkedni.

A magyar megváltozott munkaképességű emberek alig több mint harmada talált állást a versenyszférában, a többségük állami vagy civil területen aktív.

A megváltozott munkaképességű válaszadók 82 százaléka úgy érzékeli, hogy kollégáik elfogadók és nyitottak velük. 

Az első találkozáskor és a betanulási időszakban ez az arány alacsonyabb volt, 66 százalék, de a beilleszkedés a legtöbb esetben sikerrel zárult.

Sokat számít azonban az is, ha elutasító a közeg. A korábban dolgozó, de jelenleg munkanélküli fogyatékkal élő emberek körében sokkal magasabb volt az elutasítottság aránya a kollégáik körében, részben emiatt is fordultak el a munkaerőpiactól. 

Azok a munkavállalók, akik dolgoznak vagy korábban dolgoztak együtt megváltozott munkaképességű kollégával, 51 százalékban nyilatkoztak kimondottan pozitívan a közös munkáról, míg 45 százalékuk nem tapasztalt különbséget.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.