Csak a teljes vasárnapi boltzár segítené a dolgozót

Úgy tűnik, süket fülekre talált az a szakszervezeti javaslat, amely a kiskereskedelemben tapasztalható munkaerőhiányt úgy orvosolná, hogy az üzleteknek be kellene zárniuk vasárnap délben. Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu elnöke a Magyar Nemzet kérdésére kiemelte: csak a teljes vasárnapi boltzár javítana a létszámhiányon, és a dolgozók is csak ilyen megoldást tartanának elfogadhatónak. Jelezte: a bérek emelése a legfontosabb cél, emellett hamarosan bemutatnak egy, a háborús infláció hatásainak mérséklését célzó javaslatot, amelynek célja a bolti dolgozók terheinek valós csökkentése ebben a nehéz gazdasági helyzetben.

Nagy Kristóf
2022. 07. 06. 8:27
null
Fotó: Andras Eberling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet által megkérdezett ágazati szereplők megalapozatlannak és értelmetlennek tartják a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) a kiskereskedelemben tapasztalható létszámhiány kezelésére tett javaslatát. Eszerint az üzleteknek vasárnap délben be kellene zárniuk, így a dolgozókat a vasárnap délutáni műszak helyett be lehetne osztani a forgalmasabb napokra. 

Noha a kereskedelmi dolgozók érdekképviselete tett erre vonatkozó javaslatot, a dolgozók többsége vélhetően hallani sem akar ilyen megoldásról. Úgy tudjuk, a kormány napirendjén sincs olyan javaslat, amely ismét korlátozná a vasárnapi nyitvatartást, a munkáltatóknak pedig szintén nem lenne érdekük, mivel saját döntésük szerint alakítják ki a nyitvatartási időt. 

Csak a teljes vasárnapi boltzár ismételt bevezetése enyhítené a kiskereskedelemben tapasztalt létszámhiányt, ráadásul ennek a lépésnek a munkavállalók is örülnének. Ezzel szemben a KASZ javaslata teljesen érthetetlen, mivel nem hozna kézzelfogható eredményt a létszámhiány kezelésében, de nem segítené érdemben a dolgozók pihenését sem

– reagált a KASZ javaslatára a kereskedelemben is jelenléttel bíró Egyenlő.hu elnöke.

Bubenkó Csaba a Magyar Nemzet megkeresésére inkább látszatintézkedésnek tartja a vasárnap déli kötelező boltzárral kapcsolatos felvetést, ezzel erodálva a kérdés jelentőségét. 

Bubenkó Csaba kiemelte: az alkalmazottaknak egy ilyen korlátozás inkább bosszúságot jelentene. 

Példaként említette, hogy sok kereskedelmi alkalmazott vidékről ingázik a nagyobb városokba, ami vasárnap sokkal nehezebb, mint hétköznap. A nem élelmiszert árusító üzletek, például a ruhaboltok jellemzően tíz órától tartanak nyitva a hét utolsó napján. A KASZ javaslata szerint így legfeljebb két órán keresztül tarthatnának nyitva. Nem egy esetben a dolgozónak több időt jelentene a beutazás, mint maga a nyitvatartási idő.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: életszerűtlen, hogy a sokszor túlterhelt kereskedelmi dolgozók örülnének egy ilyen korlátozásnak. 

A vasárnapi nyitvatartás korlátozása csak abban az esetben lehet elfogadható, ha az a teljes napra vonatkozna. Az alkalmazottak számára is jó megoldás lenne, mert így a vasárnapot valóban a családjukkal és pihenéssel tölthetnék, szemben a két-három órás vasárnapi műszakkal, ami amellett, hogy felesleges, bérezés szempontjából sem vonzó.

Ráadásul a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó szabályozás sem oldaná meg a létszámproblémákat, de sokat javítana a helyzeten – hangsúlyozta Bubenkó Csaba.

A szakszervezeti vezető emellett megjegyezte, más ágazatokhoz hasonlóan a kereskedelemben dolgozók helyzetét is a tisztességes bérezés javítaná, ezért az Egyenlő.hu elsődleges célja a bérhelyzet javítása. Bubenkó Csaba ezzel kapcsolatban kiemelte, 

hamarosan bemutatnak egy olyan átmeneti javaslatot, amely a háború miatt megugró infláció hatásait tompítaná. A javaslat lényeges pontja, hogy az áremelkedés miatt nehezebb helyzetbe sodródó alkalmazottak és családjuk terhei­nek mérséklésében szerepet vállaljanak az üzletláncok is.

Az elnök egyelőre nem árult el részleteket ennek módjáról, de jelezte, hogy a nagy áruházláncok számos területen vállalnak fontos társadalmi szerepet, például adománygyűjtési akciókkal, civil szervezeti támogatásokkal. Így ebben az átmenetileg nehezebb gazdasági helyzetben elvárható, hogy saját munkavállalóikat is érzékelhetően, érdemben támogassák.

Kinek lenne érdeke a kötelező vasárnap déli boltzár? A KASZ felvetése azért meglepő, mert néhány éve még keményen bírálta a kötelező vasárnapi boltzárat. Ráadásul míg 2015-ben csak a négyszáz négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteknek kellett zárva tartaniuk vasárnap, addig a napokban ismertetett javaslat az összes szereplőnek kötelezővé tenné a vasárnap déli zárást. Ez tehát a vevőnek sem érdeke, mert vasárnap délután szinte semmi sem tartatna nyitva. A dolgozók összességében bérben is rosszabbul járnak: a vasárnap dél és jellemzően este hat óra között ledolgozott órákért bérpótlék jár. Ezt a pótlékot ugyanakkor a többség akár vissza is utasítaná a heti egy szabadnapért. A deles boltzár a KASZ szerint a munkaerőhiány kezelését célozná, vagyis a vasárnap délutáni műszak helyett más, forgalmasabb napon kellene magasabb óraszámot ledolgoznia az alkalmazottnak, amiért ráadásul – a vasárnapi munkavégzéssel ellentétben – bérpótlék sem jár. A vásárlóval és a dolgozóval szemben a láncoknak már érdekükben állhat ez a korlátozás. Az üzletek ugyan maguk döntenek a nyitvatartási időről, ám a rövidebb nyitvatartást egy multi csak akkor engedheti meg magának, ha garantáltan nem nyithat ki délután a konkurencia sem. A vasárnap délelőtti forgalom pedig így fennmarad.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.