A magyar állam a 4iG-vel megvásárolja a Vodafone Hungaryt

Bár a brit Vodafone jól megkérte hazai leányvállalata árát, az elemzők többsége kedvező lépésnek tartja a 4iG szempontjából, hogy a Digi után most mobilcéget is vesz a távközlési szegmensébe.

2022. 08. 24. 12:59
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kormányzati cél egy nemzeti tulajdonú távközlési társaság megléte

A magyar állam közreműködik a Vodafone Magyarország hazai tulajdonba vételében – közölte a gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint a 2010 utáni kormányoknak mindig is kitüntetett célja volt, hogy a nemzetstratégiai jelentőségű ágazatokban a magyar tulajdon arányát erőteljesen növeljék és lehetőség szerint többségi szintre emeljék. Ez a kormányzati cél a bank-, az energia- és a médiaszektorban már teljesült, most lehetőség mutatkozik arra, hogy a távközlési piacon is komoly szereplővé lépjen elő egy magyar, állami tulajdoni részesedést is maga mögött tudó vállalat.

A magyar állam közreműködik a Vodafone Magyarország hazai tulajdonba vételében. Fotó: Világgazdaság/Kallus György

A tájékoztatás szerint ennek érdekében a tulajdonosi jogokat gyakorló gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy Márton felkérte a Corvinus Zrt.-t, hogy vásárolja meg a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. kisebbségi, azaz 49 százalékos részvénycsomagját. Ennek első lépéseként sor került egy előzetes, nem kötelező erejű megállapodás megkötésére a Corvinus Zrt., a Vodafone Europe BV, valamint a 4iG Nyrt. között.

A miniszter úgy értékeli, hogy a tranzakció nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíthető.

A magyar állam közreműködik a Vodafone Magyarország hazai tulajdonba vételében – jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn – olvasható a Vg.hu cikkében.

A 4iG és a magyar állam közösen veheti meg a Vodafone-t

Előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást kötött a 4iG Nyrt., a magyar állam képviseletében a Corvinus Zrt., valamint a Vodafone Europe BV a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. százszázalékos részvénycsomagjának adásvételéről – tudatta lapunknak eljuttatott közleményében a 4iG.

A tranzakció értéke 715 milliárd forint, amely a céltársaság 2022. március 31-én lezárt üzleti évében elért EBITDA 7,7-szeresét teszi ki.

A 4iG távközlési és IT-portfóliója a Vodafone Magyarországgal kiegészülve jelentős lépés egy nemzeti, piacvezető infokommunikációs vállalatcsoport létrehozásában – írták.

A tervezett tranzakció a keresztértékesítési lehetőségek, a teljes vezetékes és mobilszolgáltatói konvergenciák, valamint a méretarányok révén jelentős növekedési potenciált és kiaknázható szinergiákat biztosít a 4iG számára a B2B- és B2C-szegmensekben. 

A társaságok vezetékes és mobil-infrastruktúrájának konszolidációja hosszú távú részvényesi értéket teremt az üzemeltetési és fenntartási költségek, valamint a fejlesztésekből és beruházásokból származó megtakarításoknak köszönhetően

 – olvasható a közleményben.

Az együttes bevétel, költség- és beruházási megtakarításokból származó szinergiák nettó jelenértéke a becslések szerint meghaladhatja a 150 milliárd forintot.

A tervezett akvizícióval a 4iG Nyrt. 51 százalékos, a magyar állam 49 százalékos tulajdont szerezhet a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban. A tranzakció a Vodafone Magyarország átvilágítását, a végleges adásvételi szerződés aláírását és a szükséges hatósági eljárásokat követően 2022 végéig zárulhat.

„Ez lehet az iparág legjelentősebb piacformáló tranzakciója Magyarországon az 1990-es években lebonyolított Matáv-privatizáció óta”

 – fogalmaz a közlemény.

A Vodafone tulajdonrészének a megvásárlásával a magyar kormány újabb stratégiailag fontos cégben szerzett befolyást

A beruházás illeszkedik a 2010 óta folytatott, az állami vagyont gyarapító törekvések sorába. A nagy távközlési cégekben számos európai országban rendelkezik résztulajdonnal az állam.

Alapjaiban rendezheti át a hazai távközlési piacot az az üzlet, amelynek az első nyilvános lépését a napokban jelentették be. A magyar állam és a 4iG Nyrt. előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást kötött a Vodafone Europe BV-vel, hogy megszerezze Magyarország második legnagyobb telekommunikációs vállalatának, a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-nek a százszázalékos részvénycsomagját. Az akvizícióval a magyar állam részesedése 49 százalékos, míg 4iG Nyrt.-é 51 százalékos lehet. 

A tranzakció értéke 715 milliárd forint.

A Vodafone 21 országban üzemeltet mobil- és vezetékes hálózatot, valamint további 48 országban működik együtt számos mobilhálózattal. Az idei első negyedév végén több mint háromszázmillió mobilügyféllel, 28 millió vezetékes szélessávú- és 22 millió tévé-előfizetővel rendelkezett, a magyar piacon több mint 3,8 millió ügyfele van.

Az állami tulajdon – akár többségi, ellenőrző tulajdon – nem ritka a határokon átnyúlóan működő európai távközlési csoportok körében. Németországban a Deutsche Telekom AG esetében a szövetségi kormány 14,5 százalékos részesedéssel rendelkezik közvetlenül, és további 17,4 százalékkal a KfW állami bankon keresztül. Tulajdonrésze így összesen 31,9 százalék. A Telekom Austria egy osztrák állami holding 28,42 százalékos résztulajdonában van. A Telenor esetében a norvég állam rendelkezik 54 százalékos tulajdonnal. A francia államnak 23 százaléka van az Orange telekom szolgáltatóban. A belga állam 53,51 százalékos tulajdonnal rendelkezik a Proximus mobil- és internetszolgáltató cégben.

Az államok részvétele a távközlésben indokolt, ugyanis ez rendkívül tőkeigényes iparág. 

A stratégiai állami tulajdon erősíti a távközlési csoportok finanszírozási és beruházási képességeit, miközben további pénzügyi biztonságot nyújt. A távközlési csoportok jól profitálnak abból, ha mind a saját kormányukkal, mind a hiteles és pénzügyileg jól megalapozott magánipari szereplőkkel partnerséget alakítanak ki.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.