A 4iG komoly kihívója lehet a Magyar Telekomnak a Vodafone-üzlettel

Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke a Vg-nek adott interjúban a kritikus hangokra is reagált.

Forrás: Vg.hu2022. 09. 06. 10:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke a Vg-nek adott interjúban többek közt elmondta, hogy a Vodafone-akvizíció szinergiahatásait tovább javíthatják olyan egyszeri tételek, mint a Yettelben lévő 25 százalékos részesedés, vagy a DIGIMobil infrastruktúrájának értékesítése. A Vodafone Magyarország értékelésével kapcsolatban inkább az Edison elemzőinek véleményét osztja, semmint a hazai részvényelemzőkét. Az egyébként már egy éve előkészítés alatt lévő Vodafone-ügylettel több tízmilliárdra nőhet a távközlési csoport extraprofitadója. Az izraeli műholdcég, a SpaceCom kisebbségi tulajdonszerzése is beilleszthető a 4iG stratégiájába, de az új feltételeknek az árazásban is meg kell jelenniük, amiről még tárgyalnak a cég képviselőivel.

A Vodafone Magyarország 715 milliárdos cégértékét az itthoni elemzőházak szakértői közül többen is drágának tartják. A VG kikérte erről a 4iG elnökét, aki így nyilatkozott:

– Kritikus hangok mindig vannak egy piacformáló tranzakció kapcsán, viszont hasonló piaci akvizíciókat is bemutató elemzéseket mindeddig csupán a londoniak tettek közzé. A tőzsdei kereskedési mutatók alapján kalkulálni egy ilyen léptékű stratégiai vállalatfelvásárlás értékét szakmai hiba, hiszen az elemzőknek tudniuk kell, hogy ha egy tőzsdei felvásárlásnál akarnánk többséget szerezni, akkor nyilván mire elérnénk azt, a részvényár és ezáltal a kereskedési mutatók sem a mostaniak lennének. A kontroll prémiumkérdése az egyik legfontosabb objektív értékelési tényező. 

Jászai Gellért azt is kifejtette a Vg-nek, hogy a szinergiahatások számításakor milyen tételeket vettek figyelembe:

– Számításainkban a 150 milliárd forint jelen értékű szinergiahatás egy nagyon konzervatív becslés, amelyben természetesen a capex és opex hatásokkal is számoltunk. A külső tanácsadók iparági benchmark alapján készített becslése szerint a valóság jóval meghaladja majd az előzetes várakozásainkat, hiszen a hálózatkonszolidáció vagy az olyan egyszeri tételek, mint a Digi mobil infrastruktúrájának vagy a Yettelben lévő 25 százalékos részesedésünk értékesíthetősége önmagukban is százmilliárdos nagyságrendet jelenthetnek.

A Vg kérdésére Jászai Gellért a Vodafone márkanév használatáról elmondta, hogy arról majd a végleges adásvételi szerződés keretein belül fogunk majd megállapodni.

– A piacon jellemzően legalább egy-két év az a minimális időszak, amíg az előző tulajdonos márkaneve használható. Terveink szerint a teljes – hazai és nemzetközi – távközlési portfóliónk egységes márkanévvel és arculattal fog működni már középtávon – tette hozzá.

A teljes interjú ITT olvasható el.

Borítókép: Jászai Gellért (Fotó: Simon Móricz-Sabján/Vg)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.