A kormányzati programok segítették a céges hitelezést

A kormányzati programoknak köszönhetően továbbra is aktív maradt a vállalati hitelezés az idei első fél évben: a vállalkozásoknál az egy évvel korábbihoz mérve 15 százalékkal, a kis- és közepes cégeknél csaknem 13 százalékkal nőtt a hitelezés – mondta Lóga Máté kedden Budapesten.

Forrás: MTI2022. 09. 06. 17:24
null
20160407 Budapest Az MKB Bank fiókja a Nyugati térnél Fotó: Földi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár a Búza Évával, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatójával tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte: a vállalati hitelek piacán domináns szerepet játszott a Széchenyi-kártya-program, amely már helyettesíti az időközben kivezetett Növekedési hitelprogramot.

A bankok többsége a hitelezés bővülését várja az év második felében, ugyanakkor többen is jelezték, hogy számítani kell a hitelfeltételek szigorítására, továbbá a hitelcélok is változnak. A beruházási hiteleket visszafogják, illetve előtérbe kerülnek a rövidebb futamidejű, elsősorban forgóeszközhitelek a banki hitelezésben – tette hozzá.

A Széchenyi-kártya-programban több mint 82 ezer szerződött hitel van, a hitelösszeg pedig eléri a 2500 milliárd forintot. A program új szakaszba lépett a nyáron, amelynek felfutása szeptember második felétől, októbertől várható – jelezte, utalva arra, hogy a kkv-hitelezést ez a konstrukció fogja mozgatni.

A jelenlegi makrogazdasági környezetben figyelemmel kell kísérni, hogy milyen hatásai lehetnek a szankcióknak és az energiaár-növekedéseknek a pénzpiacokra, a jegybank új tanulmánya alapján is elmondható, hogy van borúlátás.

Lóga Máté szerint a 2008-as krízis idején szerzett tapasztalatok segítséget nyújtanak abban, hogy az esetleges hitelpiaci zavarokat a lehető leggyorsabban elhárítsák.

Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a kezességvállalásukkal a kkv-nak és kismértékben a nagyvállalatoknak biztosított hitelek összege 3059 milliárd forintot tett ki idén június 30-ra.

Kifejtette: a Krízis Garanciaprogramban vállalt kezességek összege megközelítette a 2350 milliárd forintot. A társaság több mint 75 ezer szerződést kötött, 55 ezer hazai vállalkozás forráshoz jutását segítette kezességvállalásával.

A társaság portfóliója a pandémiát megelőző év, azaz a 2019. év végi 777 milliárd forinthoz képest megháromszorozódott két és fél év alatt, közben pedig a hatékonyságot is növelték, a benyújtott igénylések átfutási ideje javult – hívta fel rá a figyelmet.

Kitért arra, hogy júniusban jelentősen megugrott az intézményhez beérkezett kérelmek száma: összesen 430 milliárd forint értékű kezességet vállaltak az év hatodik hónapjában, ami azonos a teljes első öt havi adattal.

Az intézet új garanciaprogramot indított Krízis2 néven a hazai kkv-k forráshoz jutásának elősegítésére, továbbá egyebek közt egy új zöldgarancia-termék bevezetésére készülnek – ismertette.

Arra a kérdésre, hogy év végére várhatóan mekkora lesz a Garantiqa portfóliója, a vezérigazgató elmondta, hogy elégedettek lesznek, ha sikerül tartani a 2500 milliárd forintot, a mérlegüket készítik fel a lassulásra, tőkésítettségük ugyanakkor rendkívül jó.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Földi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.