Későn érkezhet a segítség

Üdvözli a kormány feldolgozóipart segítő erőfeszítéseit a Fruit­Veb, azonban jelezték: az ágazatban már későn érkezett az energiaköltségek csökkentését célzó támogatás. Ezért a szakmaközi szervezet azt szeretné, ha a kabinet a támogatás kiszámításának alapjául az éves költségnövekmény 25 százalékát javasolná.

2022. 09. 22. 11:00
null
2010805 Szombathely-Zanat Nyakunkon a lecsószezon – Körbejártuk a piacot és egy zöldségtermesztőt is felkerestünk Képen: Falussy Péter, mintegy kétszáz négyzetméteren termeszt paradicsomot: a bőséges termés titka a rendszeres öntözés Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe Fotó: Szendi Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli támogatási programról döntött a kormány. Az energiaintenzív feldolgozóipari kkv-k számára elérhető támogatási programról korábban Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elmondta: a vállalkozások október elsejétől élhetnek a lehetőséggel. A programon belül a kormány az energetikai korszerűsítést célzó beruházásokat támogatja, illetve a vállalkozások működési költségeihez is segítséget nyújt. 

Ez utóbbival kapcsolatban Nagy Márton jelezte: a feldolgozók az év utolsó három hónapjának gáz- és energiaszámláihoz a 2021 azonos időszakához képest számított költségnövekedés 50 százalékának megfelelő támogatást kaphatnak. 

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeb üdvözli, hogy a kormány erőfeszítéseket tesz arra, hogy a feldolgozóipar, és ennek keretében az élelmiszer-feldolgozók is meg tudjanak birkózni az energiaköltségek növekedésével. A zöldség- és gyümölcstermeléssel, illetve -feldolgozással foglalkozó gazdákat és vállalkozásokat tömörítő szakmaközi szervezet szerint az ágazat számára sajnos nem nyújt érdemi segítséget a program jelenlegi formája. A hazai zöldség- és gyümölcsfeldolgozó ipar energiafogyasztásának 80-90 százaléka ugyanis a május–szeptember közötti időszakban keletkezik. Októbertől májusig a tárolás folyamatai, illetve az apróbb gyártási munkák már sokkal kisebb energiafelhasználást eredményeznek.

 – A jelenleg ismert szabályok alapján az ágazati szereplők várhatóan az energiaköltség-növekedésük elenyésző részére kaphatják meg az 50 százalékos támogatást, mert a fogyasztásuk nem az év utolsó negyedévében merül fel – mutatott rá a FruitVeb.


A szakmaközi szervezet szerint fontos, hogy a támogatási program keretében az év utolsó három hónapja helyett az éves költségnövekmény 25 százaléka legyen a támogatás kiszámításának alapja. Ez minden olyan ágazatban igaz lehet, ahol időben nem egyenletes az energiafelhasználás az év során.
 

– Bízunk benne, hogy a részletes szabályok megjelenéséig még van arra lehetőség, hogy ezt a szempontot a kormány figyelembe vehesse a jogszabályok kihirdetését megelőzően – tette hozzá a szervezet.


Korábban lapunk is többször beszámolt róla, hogy az energiaárak drasztikus emelkedése komoly költségnövekedést okozott a hazai hűtő- és konzervipar szereplői számára. Míg korábban egy fagyasztott termék költségének 8-10 százalékát tette ki az energia, a gáz és áram árának három-ötszörös emelkedése óta már megbecsülni sem könnyű ezt az arányt.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Vas Népe/Szendi Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.