Uniós pénzre várnak a halászok

Még az idén jóváhagyhatja Brüsszel a halgazdaságok következő hét évre szóló támogatásait összefoglaló operatív programot. A mintegy 18 milliárd forintnyi európai uniós forrást nagyon várja az ágazat. A keret jelentős részét fejlesztésekre fordítanák, míg 15 százaléknyi támogatást ökológiai kompenzáció címén vennék fel a tógazdaságok.

2022. 09. 07. 5:45
null
20211021, Akasztó Akasztói Horgászpark és Halascsárda halászat halastó halgazdaság képen: ponty lehalászás Fotó: Knap Zoltán (BORS) Fotó: Knap Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még az év végéig megkaphatja a brüsszeli jóváhagyást a Magyar halgazdálkodási operatív program plusz – derült ki Nagy István, agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy 

a következő hét év európai uniós fejlesztési források felhasználásának irányait tartalmazó dokumentumot hazánk július 14-én nyújtotta be, az Európai Bizottság pedig ezt követően megkezdte a programmal kapcsolatos belső egyeztetéseket, az operatív programmal kapcsolatos észrevételek pedig hamarosan megérkeznek Brüsszelből.

A fejlesztési forrásokra nagy szüksége van az ágazatnak, az elmúlt hónapokban ugyanis a történelmi léptékű aszály még tovább rontotta a hazai halgazdálkodási ágazat kilátásait. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, a Mahal elnöke lapunknak elmondta: az ágazat bízik benne, hogy Brüsszel mielőbb jóváhagyja a dokumentumot, amely mintegy 18 milliárd forintnyi támogatás elosztásáról rendelkezik. Ezt az összeget egyébként halászatfejlesztésre, marketingre és részben innovációra és kutatási célokra használhatja majd fel az ágazta.

– Azt kértük Brüsszeltől, hogy a keret 15 százalékát ökológiai kompenzációs célokra fordíthassuk. A hektáronként 35-40 ezer forintos támogatás nagy segítséget jelentene a halgazdaságoknak, hiszen jelenleg ingyen etetik az összes védett állatot, a halastavak ökológiai céljai is fontosak, ráadásul tájképi, környezetvédelmi szerepük is jelentős – hívta fel a figyelmet az elnök.

Majd megjegyezte: szóbeli ígéretet kapott a szakmaközi szervezet arra, hogy a kérést Brüsszelben elfogadják, amit egyébként a magyar kormány is támogat.

Szavai szerint e mellett a legtöbb forrást a halastavak rekonstrukciójára és új tavak létesítésére használnák fel, ahogyan halászati és szállítóeszközök vásárlására is nagy szüksége lenne az ágazatnak. A forrásból a természetes vizeket kezelő horgászok is részesülnének, nagy tavaink, folyóink rehabilitációjára, a halak természetes élőhelyének visszaállítására nyerhetnek támogatást.

Emellett az elnök szerint fontos, hogy az innovációra, s azon belül az intenzív haltermelés támogatására és a feldolgozóüzemek létesítésére is érkezzen uniós pénz, a fogyasztók igényeit ugyanis csak akkor lehet maradéktalanul kielégíteni, ha élő hal helyett minél nagyobb arányban feldolgozott haltermékekkel tudnak piacra lépni a gazdaságok.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bors/Knap Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.