időjárás 12°C Zalán 2023. március 30.
logo

A magas energiaárak ellehetetlenítik az EU versenyképességét

Forrás: MTI
2022.10.31. 10:00 2022.10.31. 15:05
A magas energiaárak ellehetetlenítik az EU versenyképességét

Tavasszal még arról beszéltek az Oroszország elleni embargó mellett érvelő döntéshozók, hogy az unió felkészült az orosz gázszállítások leállításának várható hatásaira, most azonban úgy tűnik, ez nem volt igaz

 – közölte.

Szerinte a német vállalatok jelentős része a termelés korlátozására vagy akár beszüntetésére, beruházások elhalasztására és elbocsátásokra készül a magas energiaárak miatt.

Emiatt a német kormány kétszázmilliárd eurós mentőcsomaggal élénkítené a gazdaságot, aminek jelentős része azonban hitel. Ezzel két probléma van: egyrészt nincs összhangban a német alkotmánnyal, másrészt az uniós versenyjog szempontjából is aggályos, még Franciaország sem képes ilyen mértékben támogatni saját vállalatait 

– mondta.

Hortay Olivér szerint a viszonylag alacsony gázár oka feltehetően az enyhe, fűtési szempontból kedvező időjárás, a közelmúltban Európába érkezett nagy mennyiségű cseppfolyós gáz és a korábbi nagyon magas árak.

Ugyanakkor jelezte: ez a helyzet valószínűleg nem lesz tartós, a gázár emelkedni fog.

A következő fűtési időszak pedig még az ideinél is nehezebbnek ígérkezik, marad a „káoszhelyzet” 

– mondta a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. üzletágvezetője.

Borítókép: Egy dolgozó a gáz nyomását ellenőrzi az FGSZ Földgázszállító Zrt. vecsési üzemében (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.