Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Felpörgette a kifizetéseket az államkincstár

Jelentős összegű támogatás jutott el a napokban a hazai gazdálkodókhoz. A Magyar Államkincstár mintegy 100 milliárd forintnyi alaptámogatási előleget utalt át az érintett termelőknek. A területalapú juttatások mellett számos termeléshez kötött támogatás előlegét megkapták már a gazdák. Az előlegfizetési időszak egészen november végéig tart, így a következő hetekben további több milliárd forint érkezik majd a termelők számlájára.

2022. 10. 31. 10:39
20220304 dunaharaszti paraszt sajt farm nagy istvan agrar miniszter es janus vojiechowski europai bizottsag mezogazdasagert felelos biztos havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó ütemben halad a jövő évi agrártámogatások előlegeinek kifizetése, a Magyar Államkincstár a tervezett összeg harmadát már átutalta az érintett termelőknek. Az Agrárminisztériumtól lapunk megtudta: eddig mintegy 110 500 gazdálkodó kapta meg az alaptámogatás előlegét, a kifizetett összeg megközelíti a 100 milliárd forintot.

 Az államkincstár ezen felül 82 567 ügyfélnek a zöldítési jogcím után járó előleget is átutalta, a teljes összeg eléri a 18,2 milliárd forintot. 

Ebben az évben a területalapú (SAPS) és a zöldítési támogatás együttes összege megközelíti a hektáronkénti 94 ezer forintot, az előleg mértéke pedig kérelmenként legfeljebb 70 százalék lehet. Az idén mintegy 5 millió hektárra 163 ezer gazdálkodó nyújtott be egységes kérelmet, a folyósítandó támogatási összegeket pedig 422,18 forintos euróárfolyammal számolva állapították meg. 

Az állattartók és növénytermesztő gazdaságok számára is jó hír, hogy a területalapú támogatások mellett a termeléshez kötött jogcímek alapján is fizet előleget a MÁK. 

Az agrártárca tájékoztatása szerint a tejhasznú tehén támogatás és a mezőgazdasági kistermelői átalánytámogatás előlegét október végéig megkapják az érintett gazdaságok. A tejhasznú tehén támogatás esetén 2150 termelő részére 11,1 milliárd forint értékben utalta át a támogatási összeget a kincstár. A kistermelői átalánytámogatást pedig eddig 14 122 gazdálkodó kapta meg 2,2 milliárd forint értékben. A tervek szerint november közepén folyósítják a termeléshez kötött anyajuh és termeléshez kötött hízott bika támogatást és november elejétől számíthatnak a termeléshez kötött támogatás utalására a gyümölcstermelő gazdálkodók.

A tárca a Magyar Nemzet figyelmét felhívta arra is, hogy nem egyszerre indul el az egyes támogatási jogcímek előlegeinek a kifizetése. A november végéig tartó időszakban fokozatosan teljesülnek az utalások a gazdálkodók részére. 

Így a következő hetekben további több milliárd forintos utalást teljesít majd az államkincstár. 

Ahogyan arról lapunk korábban beszámolt, Magyarország október 17-én indította el a közvetlen támogatások előlegfizetését, a termelők a nehéz gazdasági helyzet miatt ebben az évben is emelt összegű előlegre számíthatnak. A kincstár november 30-ig az előleget, december végéig pedig részkifizetést teljesít. A tervek szerint az év végéig mintegy 322 milliárd forint juthat el a gazdálkodókhoz ebben a formában. Ez az összeg egyébként 23 milliárddal haladja meg a tavaly ugyanebben az időszakban kifizetett közvetlen támogatások összegét. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.