Csúcskategóriás tanműhelyt létesített az NI Debrecenben

A vállalat stratégiai fontosságúnak tartja, hogy szakképzett fiatalokat küldjön a munkaerőpiacra.

Gőz József Miklós
2022. 10. 19. 18:15
null
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első fecske volt 2002-ben, Debrecen újonnan létesült első ipari parkjában a texasi székhelyű NationaI Instruments elektronikai óriáscég. A befogadó debreceniek csakhamar észlelhették, hogy a helyi vállalat minden tekintetben szerves része kíván lenni a városnak. Hamarosan rendszeressé váltak anyagi támogatásai az oktatási intézményeknek. Nemrégiben olyat tett, amelyet a városba települt cég eddig még sohasem: telephelyén mintegy százmillió forint értékű csúcskategóriás tanműhelyt alakított ki, amelyben a legmodernebb eszközökkel adják át a legmagasabb színvonalú oktatási tartalmakat. Mindezt azzal a szakképzési centrummal együtt, amellyel eddig is szoros kapcsolatban álltak az oktatás fejlesztésében, sok eszközt adományozva iskoláinak.

A vállalat stratégiai fontosságúnak tartja, hogy szakképzett fiatalokat küldjön a munkaerőpiacra, nem mellesleg saját gyárába. 

Az új tanműhelynek nagy előnye, hogy fizikailag is közel van a gyárhoz, az itt tanuló, gyakorló fiatalokat egy-két fal választja csak el a tényleges gyártástól, ahol náluk csak kissé idősebb munkatársak már azt a munkát végzik, amelyet ők még csak tanulnak, ez a tény is motiválhatja az ide kerülő fiatalokat. 

Szeptemberben tizenkét tanulóval kezdték a hároméves, technikusi minősítéshez vezető tanulást. A jelöltek fele a Brassai Sámuel, a másik fele a Mechwart András szakközépiskolából került ki. A 10. évfolyamos diákok az elektronikai-technikus szakról felvételi vizsga útján jutottak ide, ahol a cég által készített tankönyvből, az iparban használatos eszközökkel tanulhatják heti 14 órában a szakmához szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket. Ők az alapozó képzés után járhatnak a tanműhelybe. Itt XXI. századi tudást szereznek, ráadásul egy high-tech cég munkakultúráját is megismerik. Amikor kikerülnek az iskolapadból, azonnal el is tudnak helyezkedni, akár az anyacégnél, akár másutt. 

Hasonló együttműködés zajlik a most épülő BMW-gyár és a szakképzési centrum között. A már említett szakközépiskolában informatikát, illetve mechatronikát tanulnak. A kiválasztott tanulók a kétéves alapozó képzésnél tartanak, ezután leendő munkahelyükön fejezik be a duális képzést.

Borítókép: Oktatás üzemi környezetben (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.