Energiahatékony pályázatokkal próbálkoznak

A román szaktárca a gyártási folyamatot tenné olcsóbbá, ehhez kaphatnak támogatást a cégek.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2022. 10. 04. 6:44
null
ROMANIA-BRITAIN-FRANCE-FOOD Fotó: DANIEL MIHAILESCU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél milliárd euróval támogatja a romániai vállalkozói szférát az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma. A Nagy infrastruktúra operatív program (POIM) keretében kiírt pályázatból vállalkozások tehetik energiahatékonnyá ipari épületeiket, ugyanakkor a finanszírozás segítségével megújuló energiaforrások beszerzésére is lehetőség nyílik.

A pályázatra szánt ötszázmillió euróból kétszázmillió állami támogatás a kis- és középvállalkozások, illetve a nagyvállalkozások támogatására az ipari épületek és melléképületek, a kiegészítő építmények vállalati szintű energiahatékonyságának javítására. További kétszázmillió eurós állami támogatás a megújuló energiaforrásokból saját fogyasztásra történő energiatermelés elősegítését célozza. A maradék százmillió eurós keretösszeg de minimis támogatásként áll rendelkezésre a vállalati szintű energiahatékonyságra. A pályázati regisztrációt, illetve a pályázatokat október 11. és november 1. között várják a lebonyolításra kijelölt platformon.

Egyelőre három hónap

Magyarországon a múlt héten jelent meg a feldolgozóipari kis- és közepes vállalkozások (kkv) energiatámogatási programjának pályázati felhívása, amelyre október 20-ától regisztrálhatnak az energiaintenzív cégek. A vállalkozások október, november és december havi áram- és gázköltségnövekményének felét vállalhatja át az állam. A pályázók vállalják, hogy hiteltámogatással 2024 végéig energiahatékonyságot növelő beruházást hajtanak végre.

Az energiaárak növekedése mindannyiunkat közvetlenül érint. Szükség van olyan intézkedésekre, amelyekkel ez a folyamat visszafordítható. Lehetőséget kínálunk a vállalkozásoknak arra, hogy új energiaforrások használatával olcsóbbá tegyék a gyártási folyamatot, ezáltal mi is olcsóbban juthatunk majd termékeikhez. Ez nemcsak átmenetileg jó megoldás, de hosszú távon környezetkímélő is

– fogalmazott Hegedüs Csilla, az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának államtitkára. Szerinte a POIM keretében induló folyamatok támogatják a vállalkozói szektort az energiafüggetlenség elérésében az épületekre, az ipari építményekre és a szolgáltatásnyújtásra, valamint a megújuló forrásokból táplálkozó, saját fogyasztásra történő zöldenergia-termelést.

A nyár folyamán elfogadott sürgősségi kormányrendelet alapján összesen további 59,69 millió euró de minimis támogatást és 358,14 millió euró állami támogatást kaphatnak a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő mikro-, kis- és közepes vállalkozások. A pályázaton olyan vállalkozások vehetnek részt, amelyek a járvány által leginkább sújtott ágazatokban, például a feldolgozóipar, az építőipar, a kiskereskedelem, a gépjárművek és motorkerékpárok javítása, a szállítás és raktározás, az oktatás, az egészségügy, a vendéglátóipar terén tevékenykednek.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Daniel Mihailescu/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.