Már nem tudják emelni a lakbért a lakástulajdonosok

Megtorpant az albérleti piac, az ősz elejére megállt a bérleti díjak már korábban is lassuló emelkedése.

Pintér
2022. 10. 25. 9:48
null
Fotó: Karnok Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több hónapos lassulás után szeptemberben megállt a drágulás az országos albérletpiacon, havi szinten ugyanis stagnáltak az albérleti díjak – derül ki a KSH–Ingatlan.com lakbérindexéhez készült elemzésből.

Számítani lehetett a havi szintű drágulás megtorpanására a korábbi adatokból, július óta ugyanis egyre kisebb ütemű emelkedést mutatott a lakbérindex. Ez több tényezővel is magyarázható: például a megélhetési kiadások növekedésével és a rezsiszabályok változásával. Az ingatlanpiaci lassulás már az eladó lakások és házak esetében is megfigyelhető volt, mert szeptember eleje óta ezeknek az ára sem nőtt

– magyarázta a friss adatokat Balogh László, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője.

 

Éves összevetésben ugyanakkor még mindig jelentős, 20 százalék feletti drágulás látható az albérletpiacon: országosan 22 százalékkal, Budapesten 24 százalékkal nőttek az átlagos bérleti díjak tavaly szeptemberhez képest. Balogh László azonban rámutatott, hogy

az inflációt is figyelembe véve az albérletárak bőven elmaradnak a korábbi csúcsoktól.

Reálértéken számolva 2020 januárjában – a Covid-járvány előtt – voltak a csúcson, akkor 31 százalékkal haladták meg a 2015-ös szintet. Idén szeptemberre 20 százalékra csökkent ez a különbözet.

Az Ingatlan.com friss adatai szerint októberre nőtt a kiadásra meghirdetett lakások száma mind a fővárosban, mind a megyeszékhelyeken. A hirdetések szerint a fővárosban az átlagos bérleti díj 200 ezer forint és továbbra is az V. kerület a legdrágább városrész, ahol jellemzően 300 ezer forintot kell fizetni a lakásokért egy hónapra.

 

 

A megyeszékhelyek közül Békéscsaba átlagosan 90 ezer forintos havi díjjal a legolcsóbb, Veszprém és Debrecen 150-150 ezer forinttal pedig a legdrágább.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.