Marosludas: a cukorút vége

Hosszas halogatás és csalfa reménykeltés után a román kormány nem képes hiteles vételi ajánlatot kínálni a marosludasi cukorgyárra, amelynek felszámolását ily módon folytatja a tulajdonos, a Tereos Románia Rt. Az erdélyi cukorgyártás búcsúja immár visszavonhatatlannak tűnik.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2022. 10. 05. 12:21
cukorrépa
20220923 Csákánydoroszló Cukorrépa, Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most már tényleg csak a csoda mentheti meg az utolsó erdélyi cukorgyárat, miután a tulajdonos, a Tereos Románia Rt. vezetői közölték az üzemi szakszervezet képviselőivel: folytatódik a marosludasi cukorgyár felszámolása. A francia cég azt követően döntött így, miután egyértelművé vált, hogy a román kormány nem akarja átvenni a gyárat, és más vásárló sem jelentkezett – hivatkozott a franciák által kibocsátott közleményre az Economedia.ro című gazdasági portál.

Ugyanakkor úgy tűnik, banális adminisztratív akadály miatt hiúsult meg a mentőakció. Amint arról a Magyar Nemzet is hírt adott, a bukaresti kabinet május 4-én memorandumot fogadott el, amely felhatalmazta a mezőgazdasági tárcát, hogy tárgyalásokat folytasson a tulajdonossal. Az Economedia.ro értesülése szerint az elképzelés szerint az egységet az állami tulajdonú Egyesülés Agroélelmiszeri Román Kereskedőház Rt. vásárolta volna meg, a mezőgazdasági tárca által 2019-ben létrehozott vállalat azonban gyakorlatilag soha semmilyen érdemi tevékenységet nem folytatott, viszont fennállásának első három évében 13,5 millió lej (2,7 millió euró) veszteséget termelt. A Tereos azonban határidőket adott meg, egy hetvenmillió euró körüli, nem alkudható összegben kiáltotta ki az eladási árat, és egy idő után már nem vártak arra, hogy a kormány fantomcége egyszer majd esetleg megvásárolja a marosludasi cukorgyárat. 

 

A bezárás mellett döntöttek, változatlanul arra hivatkozva, hogy nem kifizetődő a gyár működtetése. A 25 hektáros telephely minden bizonnyal hamar gazdára talál, bár a Maros megyei település általános városrendezési terve kizárólag ipari célú hasznosítást engedélyez, azaz lakásokat vagy áruházat nem lehet építeni arra a területre.

 

A ludasi cukorgyárat 2012-ben vásárolta meg a világ második legnagyobb cukorgyártójának számító Tereos, amely 18 ország piacán van jelen, és mintegy 22 ezer embert foglalkoztat. A fran­ciák eredetileg 250 millió eurót szerettek volna kapni az üzemért, ahol 2021-ben 37 735 tonna cukrot állítottak elő – 2020-ban még 43171 tonna volt a termelés –, a 110 ezer tonnás romániai termelés egyharmadát. A cég 2014 óta veszteségesen működik, adósságai hétmillió euróra rúgnak, árbevétele a 2019-es 180,5 millió lejről (36,9 millió euró) 2020-ra 158,8 millió lejre (32,5 millió euró) csökkent.

A gyár szakszervezeti vezetői szerint azzal, hogy semmi érdemlegeset nem tett az ügyben, a kormány tulajdonképpen rábólintott egy működőképes gyár és a termelők tönkretételére. Az üzem 2021-ben 153 alkalmazottal dolgozott, bezárása azonban nemcsak őket, hanem további ötszáz – zömükben Maros, Hargita, Kolozs, Brassó, Szeben, Kovászna, Fehér, Hunyad és Beszterce-Naszód megyei – cukorrépa-termesztőt is érzékenyen érint.

 

A marosludasi üzem valószínűsíthető bezárását követően immár az osztrák Agrana konszern birtokában lévő két, moldvai székhelyű egységre szorítkozik a romániai cukoripar. 

 

A románvásári (Roman) gyár cukorrépából és importból biztosított cukornádból finomít cukrot, a Buzăuban működő csak cukornádat használ. A románvásári gyár egy év alatt, azaz 120 kampánynapon legfeljebb hatvanezer tonna cukor előállítására képes, miközben a romániai szükségletet évi 492 ezer tonnára becsülik.

És ezzel gyakorlatilag a múlté válik az erdélyi cukorgyártás, amelynek legutóbbi bezárt gyártóegységei a nagyváradi és a Brassó melletti Botfaluban működő, nagy hagyományokra visszatekintő gyár volt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Vas Népe/Ungár Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.