Nem kell hónapokat várni a tűzifára

Rendben zajlik a tűzifaprogram megvalósítása, a híresztelésekkel ellentétben pedig a legtöbb helyen rövid idő alatt hozzá tudnak jutni a tüzelőhöz a vásárlók – tudta meg lapunk Nagy Istvántól. Az agrárminiszter szerint az átcsoportosításoknak köszönhetően a megnövekedett igényeket a fővárosi és az alföldi régióban is gyorsabban ki tudják szolgálni az állami erdőgazdaságok.

2022. 10. 13. 16:00
null
Budapest, 2022. október 10. Átrakodják a Pilisi Parkerdő tűzifaszállítmányát a Soroksári úti vasúti rendező pályaudvaron 2022. október 10-én. A tűzifaprogramban több mint 23 500 köbméternyi fa kelt útra a múlt hét végén és érkezik meg a napokban a különböző átrakó helyekre a lakosság igényei szerint. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár kétségkívül felülmúlta a várakozásokat az országos tűzifaprogram népszerűsége, a kereslet messze meghaladja azt a mértéket, amelyet az erdőgazdaságok a korábbi időszakban tapasztaltak, a vásárlók többsége gond nélkül, rövid idő alatt hozzá tud jutni a hatósági árú tüzelőanyaghoz. 

Nagy István agrárminiszter lapunknak elmondta: a várakozási idő régiónként eltérő, de a legtöbb helyen azonnal el lehet szállítani a megvásárolt fát. A főváros környékén és az alföldi régiókban kell várakozásra számítani, ahol az igények egyértelműen meghaladják a rendelkezésre álló helyi termelési kapacitásokat. 

A faanyag átcsoportosításával azonban mindenhol rendeződni fog a helyzet, és minden vásárló hozzájut majd a megrendelt tüzelőhöz. A tárcavezető szerint ugyanakkor a vásárlók is segíthetik, hogy gyorsabb legyen a folyamat. Az erdőgazdaságok tapasztalatai szerint amikor megérkezik a várt mennyiség, többen nincsenek felkészülve a szállításra, ezért akár vissza is mondják a rendelést. – Nagyon fontos, hogy csak akkor rendeljen fát valaki, ha valóban szüksége van rá, és a rendelkezésre álló faanyagot ténylegesen el is akarja szállítani – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Többszörösére nőtt a tűzifa iránti igény

Ahogyan arról már lapunk is többször beszámolt, a szeptember végén kezdődött programra hatalmas az érdeklődés, ezért több erdőgazdaságnál a helyi termelési kapacitást meghaladó igény keletkezett, amelyet átcsoportosításokkal és termelőikapacitás-fokozással oldott meg a szaktárca. A növekedést jól jelzi, hogy míg 2022-ben tíz hónap alatt az állami erdőgazdaságok félmillió köbméter vastag fát értékesítettek, addig a tűzifaprogramban három hét alatt jelentkezett ugyanekkora igény a lakosság részéről.

A legtöbben a sűrűn lakott főváros körüli területekről és az alföldi régióban  –  a kisebb erdősültség miatt – érdeklődnek a tűzifa iránt. A főváros környéki és az alföldi térségek ellátására az erdőgazdasági cégcsoporton belül a fában gazdagabb régiókból faanyagot és fakitermelő kapacitást csoportosítanak át. Első ütemben 23 500 köbméter kerül vasúton és közúton Budapest térségébe, a Kisalföldre és az Alföldre. Az első szállítmányok már megérkeztek, így a kevesebb faanyaggal rendelkező térségek ellátása is megnyugtatóan rendeződik. Ennek a feladatnak a megoldásában a tárca együttműködik a MÁV-val nemcsak a szállítás minél gyorsabb biztosításában, hanem a lakosság által könnyen elérhető telephelyek kialakításában is.

Varga Annamária
Sok a tapasztalatlan vásárló, a nagyobb városok környékén élők még csak ismerkednek a fatüzeléssel.                                                                                                                                      Fotó: Koszticsák Szilárd

A keménylombos faanyag fogy a legjobban

A tűzifaprogramban három kategóriájú tűzifából lehet választani, a legnagyobb igény azonban, a tárca tájékoztatása szerint, az úgynevezett keménylombos tüzelő iránt van. Főként az alföldi régiókban a lágylombos – jellemzően nyár és fűz – faanyagot is használják, mivel ezekben a térségekben hagyományosan ezekhez a fajokhoz lehet könnyebben hozzáférni. – Az állami erdőgazdaságok területén folyamatosan zajlik a fakitermelés, így a rendelkezésre álló készlet és a kitermelés során keletkező tűzifa elegendő lesz a lakosság kiszolgálására, és mindenki hozzájut kedvezményes áron az igényelt mennyiséghez – mondta Nagy István.

 

 

A miniszter szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy az igénylők többségének már van a télre tüzelője, és már a következő vagy az azt követő évre vásárol. Van olyan erdőgazdaság, ahol ez az arány meghaladja a 75-80 százalékot is.

 

  – Kérjük a lakosság türelmét, hogy a rendelkezés céljával összhangban elsőként azokat szolgálhassák ki az állami erdőgazdaságok, akiknek a fűtési szezon elején van szüksége a fára. A leginkább rászorulókat az erdőgazdaságok igyekeznek hamarabb kiszolgálni – jegyezte meg.

Sokan most próbálkoznak először a fatüzeléssel

Nagy István elmondta azt is, hogy a nagyobb települések környékén egyre több olyan vásárló jelentkezik, akinek nincs tapasztalata a fatüzeléssel kapcsolatban. Ezért az erdőgazdaságoknál számos esetben hosszabb egyeztetés előzi meg az igények rögzítését.  

– Azt tanácsoljuk mindenkinek, hogy még azelőtt ellenőrizze a fűtőberendezését, gondolja át, hogy az igényelt faanyag mennyisége mekkora, elfér-e az adott tárolóhelyen, mielőtt megkeresi az erdészeteket – mutatott rá a miniszter.

Majd hozzátette: a vásárlás előtt érdemes végiggondolni a szállítással kapcsolatos kérdéseket is, például hogy teherautóval be lehet-e hajtani az utcába. Mindezek alapján pontosabban meghatározható az a mennyiség és minőség, amire a vásárlónak valóban szüksége van, gyorsabb és problémamentesebb lesz a kiszolgálás.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.