Előrébb lépett hazánk az uniós versenyképességi rangsorban

Hazánk versenyképességi helyezése továbbra is kedvezőbb a visegrádi versenytársaink átlagánál.

Tóth Balázs
2022. 11. 15. 17:22
2020.11.12. OTP Bankfiók foto: Kallus György/Világgazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország az előző évhez képest egy helyet javítva a 17. helyen végzett az Európai Unió 27 országának versenyképességi rangsorában – közölte Szalai Ákos, a jegybank főosztályvezetője kedden az Magyar Nemzeti Bank (MNB) online tájékoztatóján, amelyen az MNB legújabb versenyképességi jelentését mutatták be a sajtó munkatársainak.

Szalai Ákos kiemelte: hazánk versenyképességi rangsora továbbra is kedvezőbb a visegrádi versenytársaink átlagánál. Ugyanakkor az egy főre jutó, vásárlóerő-paritáson mért gazdasági fejlettségét tekintve Magyarország a huszadik helyet foglalja el az Európai Unióban, tehát a versenyképességben kissé előrébb jár, mint az egy főre jutó GDP-ben. Rámutatott, hogy az egy főre jutó GDP erősen korrelál az adott ország versenyképességi helyezésével. Ennek alapján öt különböző konvergenciapálya rajzolódik ki, ennek élén a skandináv országok és Hollandia áll. A második csoportban Németország, Franciaország és Ausztria szerepel, ezt követi Csehország, Spanyolország és Szlovénia. A negyedik csoportba, a feltörekvő régiós és a leszakadó mediterrán országok táborába tartozik hazánk.

Vannak területek, ahol Magyarország az uniós átlag fölött van, ilyen a háztartások megtakarítása, de a humán erőforrásban komoly versenyképességi tartalékok vannak. 

A magánszektor GDP-arányos hitelállománya továbbra is elmarad a régiós és az uniós átlagtól, tehát ezen a területen is van még tér a fejlődésre a jegybank szakértője szerint. A bankrendszer digitalizációja is jelentősen fejlődött a járvány óta, de mégis elmarad az uniós és a visegrádi átlagtól, ahogy az online vásárlások terén is látható a növekedés, bár még mindig van hová fejlődni. 

Szalai Ákos arra is rávilágított, hogy jelentősen javítani kellene a magyar lakosság egészségi állapotán. Hazánkban minden negyedik felnőtt elhízott, és ez számtalan alapbetegség előidézője, így például a cukorbetegségé vagy a magas vérnyomásé. Emiatt tudatosítani kellene a magyar felnőtt lakosságban, hogy a mozgásra, a sportra jobban figyeljenek az egészségük megőrzése érdekében. 

Az MNB versenyképességi jelentésének célja, hogy átfogó és objektív képet nyújtson Magyarország versenyképességéről. Ennek érdekében a jelentés 160, túlnyomórészt objektív mutatóval hasonlítja össze hazánk versenyképességét az Európai Unió tagországaival, kiemelten pedig a visegrádi régióval és az EU-ban a legversenyképesebbnek tekinthető északi tagállamokkal (Dánia, Észtország, Finnország, Hollandia, Svédország). A jegybank elemzése alapvetően 2021-es adatokra épül. A jelentés így a koronavírus-járvány hatását sok tekintetben tükrözi, de a 2022-es változásokat, például az energiaárak megemelkedését vagy az orosz–ukrán háború hatásait még nem.

Borítókép:  A bankrendszer digitalizációja is jelentősen fejlődött a járvány óta (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)
 

 



 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.