Túl a lélektani tízszázalékos határon a lakáshitelek

Az elmúlt egy hónapban már valamennyi hitelintézet drágított a lakáskölcsönein. Végleg eltűntek a kilenc százalék alatti teljes hiteldíjmutatók, a legnépszerűbb lakáshitelek átlagos árazása átlépte a lélektani tízszázalékos határt.

Magyar Nemzet
2022. 11. 17. 19:04
Raiffeisen, lakáshitel, fogyasztóbarát, bank Fotó: VILÁGGAZDASÁG/FÖLDI D. ATTILA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte nincs már olyan bank, amelyik ne drágította volna meg a jelzáloghiteleit legalább egyszer a Magyar Nemzeti Bank (MNB) utolsó, szeptember 27-i alapkamat-emelése és az ezt követő, október 14-i rendkívüli kamatemelése után. A kamatváltoztatások azóta szinte folyamatosak, így már nincs is miért meglepődni azon, hogy a feltételek régebben szokásos hó eleji módosulását november közepén újabb drágítások követték. 

Jellemzően most azok a bankok emeltek kamatot, amelyek legutóbb egy hónapja tették meg ezt 

– írja a Bank360.hu. A szakportál szerint további emelés esetleg azoktól a pénzügyi intézményektől várható, amelyek legutóbb október közepén nyúltak a lakáshiteleikhez, és még tíz százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval (thm) is kínálják azokat. A Bank360.hu lakáshitel kalkulátorának számításai szerint a jegybanki kamatemelések februári felgyorsulása óta egy 20 milliós, húszéves futamidővel felvett lakáskölcsön havi törlesztőrészlete 40 százalékkal emelkedett. 

A hó eleji kamatemelések óta először az Erste drágított jelentősen a jelzáloghitelein november 10-én, majd őt követte november 15-én és 16-án további három nagybank, az OTP, a K&H és az UniCredit. Legrégebben, október 18-án a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB és Takarékbank drágított a lakáshitelein. Tőlük még nem lenne meglepő egy további emelés, hiszen az elmúlt napokban is olyan hitelintézetek nyúltak újra a kamathoz, amelyek legutóbb október közepén vagy még azt megelőzően változtattak utoljára a jelzáloghiteleiken – vélik a Bank360.hu szakértői.

November közepén aztán beindultak a kamatváltozások a lakáshiteleknél és a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél. Az OTP Bank október végén jelentősen egyszerűsítette a jelzáloghiteleinek kínálatát, azóta a támogatott kölcsönök kivételével már csak a futamidő végéig fix kamatozású jelzáloghitelt kínál. Ezeknek a kamatait november közepével meg is emelték, így a lakáscélú kölcsönök kamata már minden esetben tíz százalék felett van, a szabad felhasználású jelzáloghitelek kamata pedig már a 13 százalékot is meghaladja.

A november elején közzétett kamatváltozásokból az OTP Bank kimaradt, a hónap közepétől viszont módosítottak a jelzáloghitelek feltételein – tájékoztat a szakportál. 

A szabad felhasználású jelzáloghitelek kamata a felvett hitelösszegtől függetlenül 0,96 százalékponttal emelkedett, míg a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek ügyleti kamata 0,55 százalékponttal lett magasabb. A szabad felhasználású kölcsönök ügyleti kamata 12,84 és 13,14 százalék, a lakáscélú hitelek kamata pedig 11,34 és 11,64 százalék között van. A magasabb kamatok november 15-től érvényesek.

Nem mindegyik bank emeli egy időben a lakáshitelkamatokat, van, amelyik már megtette, s van, amelyik még várat magára vagy később folytatja. Fotó: Bach Máté

Szintén a kamatemelők között van az UniCredit Bank, az intézetnél november 15-től változtak a feltételek – jelezte a Bank360.hu. Az ötéves kamatperiódusú hiteleknél a standard kamatemelés 1,20 százalékpont volt a lakáscélra felvehető és a szabad felhasználású konstrukcióknál is. A tízéves kamatperiódusú kölcsönök kamata 0,70 százalékponttal lett magasabb. A futamidő végéig fix kamatozású, lakáscélra, lakáshitel-kiváltásra és szabad felhasználásra felvehető hitelek ügyleti kamata a választott futamidőtől függően 0,60; 0,70 vagy 1,20 százalékponttal emelkedett. Az ügyleti kamat így a fogyasztóbarát hiteleknél 9,28 és 10,45 százalék között van, míg a szabad felhasználású jelzáloghitelekért 10,57 és 11,45 százalék közötti ügyleti kamatot kell fizetni.

A K&H Bank november 16-tól módosított a jelzáloghitelek kamatain. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleknél az öt- és tízéves kamatperiódusú konstrukcióknál egy százalékpont, a végig fix kamat esetén, 61–120 hónapos futamidővel szintén egy százalékpont az emelés mértéke, Ugyancsak végig fix kamattal számolva, a 121–180 hónapos, illetve 181–240 hónapos futamidő esetén 1,30 százalékponttal drágulnak a hitelek.

Egyetlen kivételként a kisebb hitelintézetek közé tartozó Oberbank nem emelt a kamatokon, hanem csökkentett, szintén november 15-től – derül ki a Bank360.hu összesítéséből. Az esetében azonban ez inkább azt jelenti, hogy a drágábbak közé tartozó ajánlatait igyekezett vonzóbbá tenni. 

Az áttörést a K&H kamatemelése hozta el 

A Bankmonitor.hu szakértői a 20 millió forint összegű, húszéves futamidejű, végig fix kamatozású lakáshitel-ajánlatokat hasonlították össze. A kalkuláció során abból indultak ki, hogy az igénylő havi nettó jövedelme 500 ezer forint. A hét banki ajánlat teljes hiteldíjmutató értékének átlaga 10,04 százalék. Egy évvel ezelőtt egy hasonló paraméterekkel rendelkező kölcsönnél a banki ajánlatok thm-értékének átlaga csupán 5,56 százalék volt. Természetesen az egyes banki ajánlatok jelentősen eltérhetnek egymástól: a legkedvezőbb konstrukció thm-értéke 8,70 százalék, míg a legdrágább kölcsön éves átlagos költsége 12,34 százalék. A két konstrukció havi törlesztőrészlete között 43 ezer forint a különbség. Mint fogalmaztak, az „áttörést” a K&H Bank november 16-i kamatemelése hozta el: egy 20 millió forint összegű K&H lakáshitel kamata így a Bankmonitor.hu lakáshitel-kalkulátor alapján 10,35 százalékról 11,65 százalékra emelkedett.

Borítókép: Illusztráció  (Fotó: Világgazdaság/Földi D. Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.