A visszaesés elkerülése most a cél

A háború és a szankciós politika következményei Magyarországot is nehézségek elé állították az elmúlt hónapokban. A kormány több intézkedést hozott a válság hatásainak tompítására. A gazdaságpolitika egyik legfontosabb célkitűzése a gazdasági visszaesés elkerülése.

2022. 12. 28. 6:50
null
Tanszervásárlás Illusztráció 20210826 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A rendszerváltás óta ez volt Magyarország legnehezebb éve, hazánk mégis rendkívüli teljesítményt nyújtott – jelentette ki a miniszterelnök a legutóbbi Kormányinfón. Orbán Viktor jelezte: a 2023-as év szinte minden európai országnak kihívást jelent. Kérdés, hogy el lehet-e kerülni a gazdasági visszaesést, amely egyenesen a háborúból, valamint a szankciós politikának a következményeiből fakad.

Ha visszatekintünk a 2022-es esztendő első szakaszára, akkor azt látjuk, hogy az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 8,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az elemzők akkor a többi között arra hívták fel a figyelmet, hogy a bővülés kifejezetten dinamikus volt, a várakozásokat érdemben meghaladta.

A számok azt mutatták, hogy nemcsak az éves index volt kiemelkedő, de a negyedéves alapú mutató is kedvezően alakult. Azaz: a gazdasági teljesítmény növekedése messze nemcsak az áthúzódó hatásoknak volt köszönhető, valamint ahhoz a nemzetgazdasági ágak többsége hozzájárult.

A szakértők megjegyezték azt is, hogy a következő negyedévekben derül ki, hogy a háború, valamint az infláció milyen hatást gyakorol a gazdasági teljesítményre. A Központi Statisztikai Hivatal augusztusban közölte az újabb adatokat. Kiderült, hogy a GDP a második negyedévben 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

– Még mindig lendületben a gazdaság az elhúzódó háború ellenére is – reagált akkor az adatra Varga Mihály pénzügyminiszter. A növekedéshez leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások járultak hozzá. Az iparon belül különösen az élelmiszeripar és a villamos berendezések gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős. Az első félévben a gazdaság teljesítménye 7,3 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

November közepén derültek ki a harmadik negyedév számai. A GDP 4,1 százalékkal nőtt éves összevetésben, az előző negyedévhez képest azonban a gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal csökkent. Varga Mihály akkor felhívta a figyelmet arra, hogy hazánk ötödik az uniós növekedési rangsorban.

Ezt annak ellenére sikerült elérni, hogy hazánk az uniós helyreállítási forrásokat még nem kapta meg. Az elemzők a 0,4 százalékos negyedéves visszaesés kapcsán ugyanakkor jelezték, hogy amennyiben a következő negyedévben is csökken a gazdaság teljesítménye, akkor a magyar gazdaságot eléri a technikai recesszió.

A kormány is érzékelte az elmúlt hónapokban, hogy lépni kell a háború és a szankciós politika következményei miatt.

Ezért született meg a több lépésből álló akcióterv, amely a lakosságnak és a vállalkozásoknak is támogatást biztosít. Ide tartozik a többi között az árstop, a kamatstop, ahogy a cégeknek elérhető kedvező hitelkonstrukciók és vissza nem térítendő támogatások.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter december közepén egy rendezvényen arról beszélt, hogy az idén várhatóan öt százalékkal haladja meg a gazdasági teljesítmény a tavalyit, míg jövőre 1,5 százalékkal bővülhet a GDP. Vagyis a kormány bízik benne, hogy jövőre is elkerülhető a visszaesés. Varga Mihály a minap több tényezőt ismertetett, amely az ország stabilitását mutatja. A foglalkoztatás továbbra is rekordszinten van, a munkanélküliség pedig az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. A magyar gazdaság növekedése meghaladja az uniós átlagot, a magyar adórendszer pedig az egyik legversenyképesebb nemzetközi szinten. A beruházások magas szinten maradtak, valamint a kormány már év közben hozott olyan döntéseket, amellyel javított az egyensúlyi mutatókon.

Szintén kedvező fejlemény, hogy az év végéig minden olyan megállapodást aláírt Magyarország az Európai Bizottsággal, amely lehetővé teszi az európai uniós forrásokhoz a hozzáférést.

Borítókép: Az csak a következő negyedévekben derül ki, hogy az infláció hogyan befolyásolja a növekedést (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.