Nem állt meg az infláció, az élelmiszerek tovább drágultak

Októberhez képest tovább gyorsult a drágulás üteme. A frissen ársapkát kapó tojás ára egy év alatt megduplázódott, a kenyér ára több mint nyolcvan százalékkal emelkedett, a novemberi éves infláció összességében 22,5 százalékra nőtt.

Magyar Nemzet
2022. 12. 08. 9:01
null
2020.01.15. Somogy Emelkednek az élelmiszer árak. Kisbolt, áremelés illusztráció. Fotó: Lang Róbert LR Somogyi Hírlap Fotó: Lang Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az októberi 21,1 százalékos emelkedés után novemberben 22,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adataiból.

Egy hónap alatt a fogyasztói árak átlagosan 1,8 százalékkal nőttek.

Éves összehasonlításban, azaz tavaly november óta

az élelmiszerek ára 43,8 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a tojás (102,9 százalékkal), a kenyér (81,8 százalékkal), a tejtermékek (79 százalékkal) és a sajt (78,8 százalékkal) drágult a legnagyobb mértékben.

A háztartási energia ára egy év alatt 65,9 százalékkal nőtt. Ezen belül a vezetékes gáz ára 124,3, az elektromos energiáé 28,3 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkek 14,4, a szeszes italok, dohányáruk átlagosan 13,8, ezen belül a szeszes italok 19,4 százalékkal drágultak tavaly novemberhez képest.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője szerint

az infláció a várakozásokat meghaladó mértékben nőtt novemberben, elsősorban az élelmiszerárak emelkedésének további gyorsulása miatt. Mint mondta, az erősödő árnyomást tükrözi, hogy a maginfláció is igen meredeken, 24 százalékra ugrott.

A Bankholding az idei átlagos inflációs várakozását kismértékben 14,6 százalékra, azonban a jövő évit jelentősen, 17,5 százalékra emeli. Suppan Gergely jelezte,

a kedvezményes üzemanyagárak megszüntetése önmagában mintegy 2-2,3 százalékponttal emeli az inflációt,

azonban a jövő év során az üzemanyagárak fokozatos mérséklődésével számolunk, egyrészt a gyenge globális kereslet, másrészt a forint várakozásunk szerinti mérsékelt erősödése miatt.

Az év első tizenegy hónapjában a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 13,6 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében 14,1 százalékkal  emelkedtek éves bázison.

A magyarországi infláció 2023 első felében lassan, majd az év közepétől jelentősebben lassulhat – mondta még november közepén Virág Barnabás, a jegybank alelnöke egy online sajtótájékoztatón.

Az inflációs fordulat 2023 első negyedévében bekövetkezik, viszont az lassú és elhúzódó lehet. A fogyasztóiár-index 2022-ben átlagosan 13,5–14,5 százalék között alakulhat.

– fogalmazott akkor. Elmondta: az uniós gazdaságokban az infláció kétharmadát az energia- és élelmiszerárak okozzák, ez felfelé mutató kockázat. Októberben 60 százalék volt ez a hatás a mutatóban, döntően az élelmiszerár-emelkedés okozta az infláció növekedését. Ez a hatás megmarad a következő hónapokban. A részleteket a decemberi inflációs jelentés tartalmazza majd közlése szerint.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Somogyi Hírlap/Láng Róbert)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.