Éves és havi szinten egyaránt az OTP volt tavaly a vezető részvény

Az értéktőzsde őszre összeszedte magát a háború miatti visszaesés után, az árupiacon folytatódott a 2021-ben megkezdődött fellendülés.

Magyar Nemzet
2023. 01. 04. 15:25
null
Budapest 2020.10.08. BÉT Budapesti Értéktőzsde illusztrációk foto: Kallus György/Világgazdaság Fotó: KALLUS GYORGY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az az orosz–ukrán háború kitöréséből eredeztethető visszaesés után ősztől – így decemberben is – magabiztos növekedést mutatott a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elsődleges indexe, a BUX. Ezzel a BUX, a globális gazdasági bizonytalanság ellenére, 43 793,8 ponton zárta az évet. A részvénypiacon 2022-ben is élénk kereskedés zajlott, az összesített forgalom 3,7 ezermilliárd forintra rúgott – áll a BÉT éves összefoglalójában. Ebből a decemberi forgalom 166 milliárd forintot, tehát átlagosan napi 7,9 milliárd forintot tett ki. Vezető részvénynek – a korábbi trendeknek megfelelően –, éves és havi szinten egyaránt az OTP Bank bizonyult, míg a forgalmi rangsort a WOOD & Company zárta az élen.

A 2022 februárjában kitört orosz–ukrán konfliktus felgyorsította azokat a pénzügyi-gazdasági folyamatokat, amelyek már 2021-ben is érezhetők voltak a tőkepiacokon. Az inflációs nyomás, a nyersanyagárak emelkedése, az energiakrízis és az ellátási láncok túlterheltsége egyaránt folyamatosan hatást gyakoroltak, mind a nemzetközi, mind a hazai befektetői hangulatra.

A Budapesti Értéktőzsde vezető tőzsdeindexe dinamikusan követte a világpiacon jellemző tendenciákat, a regionális piacokhoz képest erősen teljesítve. A BUX index az orosz–ukrán háború februári kitörése által indukált sokkhatást követően előbb stabilizálódott, majd ősztől fokozatosan növekedett, amelynek nyomán, 2021-hez képest mindössze 13,7 százalékos csökkenéssel, 43 793,8 ponton zárta az évet. A legmagasabb értékét az év elején, januárban érte el, ekkor 54 405,8 ponton állt az index, míg a legalacsonyabb értéken – 37 035,8 ponton – szeptemberben állt a mutató.

A forgalom tekintetében ismét növekedés jellemezte az évet, a 2021-es eredményt is meghaladva 3,7 ezermilliárd forint értékben folyt a kereskedés a hazai részvénypiacon, amelyből a december 166 milliárd forintos havi, és 7,9 milliárd forintos napi átlagforgalmat hozott.

Összességében elmondható, hogy a bizonytalan gazdasági helyzet nem vetette vissza a lakosság tőzsdei kereskedés iránti kedvét. Egyre nagyobb összegek jelentek meg a tőkepiacon a hazai lakossági megtakarításokból. A lakosság a tőzsdei részvények közel 17 százalékát birtokolja, 1358 milliárd forint értékben. A részvények éves forgalmi listájának dobogós helyeit, a korábbi évekhez hasonlóan, az OTP Bank, a Richter Gedeon és a Mol foglalta el, negyedik helyre pedig a Magyar Telekom futott be. Decemberben az éves szinten is vezető hármas közül az OTP részvényeivel zajlott legnagyobb értékben a kereskedés.

A részvények éves forgalmi listájának dobogós helyeit – a korábbi évekhez hasonlóan – az OTP Bank, a Richter Gedeon és a Mol foglalta el. 
Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán

A részvénypiac a külső kihívások ellenére rendkívül aktív évet zárt 2022, jelentősen növekedett a Budapesti Értéktőzsde kibocsátói köre is. Míg a standard kategóriában az eSense- és a BÉT Xtend-piacról szintet lépő DM-KER tűnt fel, a prémium kategóriában Európa meghatározó biztosítótársasága, a Vienna Insurance Group részvényei jelentek meg. Az év legkiemelkedőbb növekedését ugyanakkor a BÉT középvállalati piaca, a BÉT Xtend produkálta, amely azok után, hogy hat kibocsátóval kezdte a 2022-es évet, mára 18 kibocsátót számlál  – olvasható az értéktőzsde évértékelőjében.

A befektetési szolgáltatók éves versenyét ezúttal is a WOOD & Company nyerte, 1922 milliárd forinttal, a Concorde-ot és az Erste Bankot maga mögé utasítva. Decemberi bontásban az első három helyet a WOOD & Company, az Erste Bank és a Concorde szerezte meg. 

Az árupiacon pedig folytatódott a 2021-ben megkezdődött fellendülés, az éves összforgalom a 2021-es adatokat is túlszárnyalva 13,8 milliárd forintot tett ki.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.