időjárás 5°C Emánuel 2023. március 26.
logo

Hatvanmilliárdos autóipari beruházást visz Nyíregyházára a Boysen-csoport

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.30. 18:32 2023.01.30. 23:33
Hatvanmilliárdos autóipari beruházást visz Nyíregyházára a Boysen-csoport

Hatvanmilliárd forintos beruházással 400 új munkahelyet hoz létre Nyíregyházán a Boysen-csoport, elektromos autókhoz kapcsolódó alkatrészeket állítanak majd elő a BMW debreceni gyárának – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a német vállalat akkumulátortartó takarólemezeket gyárt majd. A tárcavezető a zöldmezős beruházás budapesti bejelentésén kiemelte: ez lesz a cég első olyan üzeme, amelyben kizárólag elektromos autókhoz szükséges alkatrészek készülnek. A legmodernebb technológiára épülő gyárat megújuló energiára alapozzák – tette hozzá. A mintegy hatvanmilliárd forint értékű projektet az állam 5,6 milliárd forinttal támogatja.

Szijjártó Péter emlékeztetett: az utóbbi években a világgazdaság kétszer is a feje tetejére állt, így minden bizonytalan, csak egyetlen folyamat zajlik rendíthetetlenül, az elektromos autók térnyerése. Rámutatott, hogy ez nem pusztán üzleti-gazdasági törvényszerűség, hanem politikai döntés eredménye is, amelyben az Európai Unió hatalmas szerepet játszott. A 2050-es klímasemlegességi célok elérésében az elektromosautó-ipari átállás kiemelt fontosságú, hiszen a közlekedés a környezetszennyezés egyik legfőbb forrása, és átalakítása nélkül nem csökkenthető hosszú távon és jelentősen az ágazat károsanyag-kibocsátása – fejtette ki Szijjártó Péter. Ezért tartja furcsának,

amikor önmagukat zöldnek nevező politikusok az elektromos autóiparral szemben érvelnek, és azt próbálják meg felhasználni valamifajta zavarkeltésre és balhézásra.

A miniszter fontosnak nevezte az elektromos autók gyártásához szükséges kapacitások létrehozását. Hangsúlyozta: ezekért a beruházásokért „őrületes” európai verseny indult meg, különösképpen most, amikor az ukrajnai háború és az „elhibázott” szankciók nyomán a világgazdaság leszálló ágban van.

Tehát aki beruházásokat tud magához vonzani, annak lehet esélye arra, hogy elkerülje a recessziót és a tömeges munkanélküliséget

– fogalmazott Szijjártó Péter. Kifejtette: hazánk is benevezett ebbe a versenybe, és ezen a téren a világ legjobbjai között van. Példaként hozta fel, hogy mindhárom prémium német autógyár Magyarországra helyezte elektromobilitási stratégiája egy jelentős szeletét, és részben ennek köszönhetően számos beszállító is idetelepült keletről.

Kiemelte, hogy 

Magyarország már ma is a világ harmadik legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártója.

 

Tehát ha valaki valamifajta titokzatos, új, veszélyes fogalomként kíván hivatkozni az elektromosakkumulátor-gyártásra, annak a szíves figyelmét felhívom arra, hogy Magyarországon hatalmas elektromosakkumulátor-gyárak működnek már most is, és a hatásuk közel sincs olyan, mint amit egyes, önmagukat fantasztikus szakértőknek minősítő, alapvetően ellenzéki politikusok próbálnak itt összehazudni

– jelentette ki a külügyminiszter.

Szijjártó Péter hozzáfűzte: a nyugat-európai országok mindent megtesznek azért, hogy minél több náluk épüljön meg az elektromosautó-iparhoz kapcsolódó gyárak közül, így Németországban is nemrég avatták fel a kínai CATL új üzemét. – Úgy látszik, hogy ami Németországban jó, azzal szemben Magyarországon egyeseknek kifogásuk van, csak nehogy kiderüljön, hogy az inspiráció is máshonnan érkezik – mondta a tárcavezető.

Végül pedig arra is kitért, hogy az elmúlt nyolc évben összesen 183 nagy német beruházásról született döntés Magyarországon. Aláhúzta: ennek is köszönhető, hogy tavaly 13 százalékos növekedést követően ismét csúcsot döntött a kétoldalú kereskedelmi forgalom, volumene már október végére elérte az 56 milliárd eurót.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelenti a Boysen Battery Components Hungary Kft. zöldmezős beruházását (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.