Veszélyek kora a gazdaságban

A háború és az energiaválság alaposan felforgatta a kormányzat, a vállalkozások és a háztartások életét. Nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában is szembe kell nézni a veszélyekkel. A kedvezőtlen folyamatok az idei gazdasági célok elérésére is kockázatot jelentenek. Lapunk megkeresésére Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője értékelte a helyzetet.

2023. 01. 26. 6:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Úgy emlékezünk majd vissza 2022-re, mint arra az évre, amikor beléptünk a veszélyek korába” – fogalmazott nemrégiben Orbán Viktor miniszterelnök. Mindez igaz a gazdaság területére is. A kockázatokról Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője nyilatkozott lapunknak.

– A múlt évben az orosz–ukrán háborúnak, valamint az unió és Oroszország közötti gazdasági háborúnak, azaz a szankciós politikának számtalan negatív gazdasági következménye volt. Az események energiaválságot okoztak, ami egyrészt a második fél évben technikai recessziót okozott hazánkban, másrészt a már a háborút megelőzően sem alacsony infláció elszabadulását eredményezte – emlékeztetett a szakértő. Jelezte: a forint is érdemben gyengült, bár a devizatartalék megnyitásával, illetve a 18 százalékos effektív kamat bevezetésével, továbbá az uniós megállapodással ezt sikerült visszafordítani.

Regős Gábor kitért arra is, hogy a kedvezőtlen gazdasági környezet a költségvetésre is jelentős hatást gyakorolt. Az energiaárak elszabadulása részben az állam rezsikiadásain, részben a lakossági energiaárak támogatásán keresztül óriási ráfordításokat követelt. Ennek, valamint a vártnál lassabban érkező uniós forrásoknak és a növekvő kamatkiadásoknak a következményeként – még az évközi adóemelések ellenére is – a pénzforgalmi hiány az eredetileg tervezett másfélszerese lett. 

– A háború és az energiaválság tehát alaposan felforgatta a kormányzat, a vállalkozások és a háztartások életét is, hatásait mindenki a pénztárcáján érzi – fogalmazott.

A szakmai vezető szerint most a legnagyobb kihívás az infláció letörése, valamint a vállalkozások túlélésének segítése. – Az infláció letörésének egyaránt vannak külső és belső feltételei, amelyek azonban nem triviálisak. Fontos feltétel az energiapiaci normalizáció, valamint a forint árfolyamának erősítése. Az infláció az első fél évben – akár már januárban – tetőzhet, konkrét időpontot a változékony környezet miatt viszont egyelőre nehéz mondani – fejtette ki. Ugyanakkor az áremelkedések és az egyszeri hatások (például az energiaár-robbanás és az adóemelések) bázisba kerülése segíthetnek az infláció gyors csökkenésében.

A szakértő szerint nem zárható ki, hogy teljesülnek a kormányzat idei gazdasági várakozásai, de ezt jelentős kockázatok övezik.

– Az inflációnál felfelé mutató, míg a növekedésnél lefelé mutató kockázatok azonosíthatók, ezek költségvetési szempontból viszont kioltják egymást. Az infláció 17,5–18 százalék, míg a növekedés 0,7–1,3 százalék körül alakulhat. A technikai recesszió tavaly a harmadik és negyedik negyedévben vélhetően bekövetkezett, ám a teljes 2023-as évet tekintve a gazdasági visszaesés vélhetően elkerülhető lesz – magyarázta.

Regős Gábor hangsúlyozta azt is, hogy a kormányzat különböző támogatási programjai természetesen jelentős segítséget nyújtanak a vállalkozásoknak, de a beérkező negatív hatásokat (ilyen az energiaárak robbanása) nem tudják teljes mértékben eliminálni, hiszen „annyi forrás a világon nincs”. A programok azonban segítik a túlélést és az alkalmazkodást az új helyzethez.

A szakmai vezető szólt arról is, hogy a nemzetközi környezet a háború és a gazdasági háború miatt nem a legjobb, ugyanakkor szerinte kataklizmáról sem beszélhetünk.

– Az Európai Unió egésze idén vélhetően minimális gazdasági növekedést tud csak elérni, de talán nem kerül recesszióba, ami már a mostani körülmények között jelentős eredmény. Az energiaárak emelkedésével minden vállalkozás küzd Európa-szerte, ez pedig a kontinensnek érdemi versenyhátrányt jelent. Magyarországnak ez különösen nagy kihívás, mert a felhasznált energiának magas az importaránya – tette végül hozzá.

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.