Idén új lendületet vehet a magyar gazdaság

A kiskereskedelmi és ipari adatok alapján a GDP jelentősebben csökkent a negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2023. 02. 11. 12:17
null
2020.01.15. Somogy Emelkednek az élelmiszer árak. Kisbolt, áremelés illusztráció. Fotó: Lang Róbert LR Somogyi Hírlap Fotó: Lang Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódott a magyar gazdaság lassulása, tavalyi év végén már egyértelműen érezhetők voltak az energiaválság hatásai, negyedéves szinten tovább lassult a növekedés, amivel 2020 után ismét beállhatott a technikai recesszió. Az éves növekedés azonban így is erős volt, 4,8 százaléknál az elmúlt 40 évben mindössze kétszer volt nagyobb a növekedés hazánkban, 2018-ban és 2021-ben – írta meg a Világgazdaság elemzői véleményekre hivatkozva. A Központi Statisztikai Hivatal kedd reggel teszi közzé a legutóbbi GDP-adatokat 2022 negyedik negyedévéről.

 

A kibocsátás folyamatosan esett 2022-ben, az évet még 8,2 százalékos kiugró bővüléssel kezdte a gazdaság, ami előbb 6,5, majd a harmadik negyedévben négy százalékra lassult. Az elemzők szerint október és december között éves alapon már csak 0,6 százalékos volt a növekedés, ami már technikai recessziót jelent. 

A negyedik negyedévben is folytatódhatott a gazdaság visszaesése a megugró infláció és a csökkenő reálbérek keresletszűkítő hatása miatt. Ezt támasztják alá a kiskereskedelmi adatok is, a boltok forgalma mintegy egy százalékkal esett vissza mind éves, mind negyedéves alapon

– emelte ki Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője. Az ipari termelés növekedése 2,8 százalékra lassult, míg az előző negyedévhez képest közel két százalékkal csökkent, elsősorban az energiaintenzív iparágak termelésének visszafogása miatt – részletezte, kiemelve: az építőipar decemberi számai még nem ismertek, de valószínűleg csekély bővülést érhetett el mind negyedéves, mind éves összehasonlításban, nem befolyásolhatta viszont a GDP növekedését. Hozzátette: a vendéglátás és a szálláshely-szolgáltatás ugyanakkor magas növekedést ért el decemberben.

 

A kiskereskedelmi és ipari adatok alapján a GDP jelentősebben csökkent a negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest – erről már Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője írt, alátámasztva a technikai recessziót. 

A szakember szerint a legnagyobb visszahúzó erő a fogyasztás csökkenése, illetve a kevesebb beruházás volt. Szerinte az emelkedő kamatok miatt elsősorban a lakossági oldalon esett vissza a hitelfelvételi kedv, és ez a lakossági beruházásokat, valamint a fogyasztást negatívan érinthette. Az ipar negyedik negyedévi gyengülés sem tett jót az exportteljesítménynek, miközben a téli szezonra való felkészülés jegyében jelentősen megnőhetett az energiaimport volumene – tette hozzá.

Az elemzők többsége ugyanakkor egyetért abban, hogy 2023-ban a magyar gazdaság elkerüli a recessziót. A kérdés csak az, hogy az első vagy a második negyedévben megkezdődik-e a kilábalás. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.