Idén is fókuszban marad a családok támogatása

Számos kedvező adóváltozást hozott az idei év, annak ellenére, hogy az elhúzódó háború és a szankciós energiaválság veszélyt jelent a hazai gazdaságra, a munkahelyekre és így a magyar családokra nézve. A kormány célja, hogy hazánk elkerülje a visszaesést. Ebben van kiemelkedő szerepe az adórendszernek, amelynek változásai a családokat, a vállalkozásokat és a fiatalokat is támogatják – nyilatkozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a VG-nek.

Magyar Nemzet
Forrás: Vg.hu2023. 02. 13. 7:40
IZER Norbert
Budapest, 2022. október 4. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelõs államtitkára expozét tart a Magyarország és Andorra közt a jövedelemadók területén a kettõs adóztatás elkerülésére, valamint az adókijátszás és adóelkerülés megakadályozására vonatkozó egyezmény kihirdetésérõl szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. október 4-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon elég sokrétű a családtámogatások rendszere. Változó mértékben, de mindegyik támogatási elem a famíliák életét hivatott segíteni. Ugyanakkor a különböző élethelyzetekben más az igénybe vehető támogatások köre – fogalmazott Izer Norbert.

Ebben az évben a kedvezmény összege jogosultsági hónaponként 74 993 forint megtakarítást jelent. 

A megszokott menetrend szerint az év elejétől változtak a minimálbérhez és a garantált bérminimumhoz kapcsolódó rendelkezések is – fejtette ki Izer Norbert. E szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított minimálbér 232 ezer forintra emelkedett. A legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére alapbérként megállapított garantált bérminimum pedig 296 400 forintra nőtt. 

Ennek következtében a minimálbér és a garantált bérminimum összegének alapulvételével meghatározott, személyi jövedelemadóban és szociális hozzájárulási adóban igénybe vehető kedvezmények, adómentes összeghatárok is emelkedtek az idén január 1-jétől.

Az átalányadózás alkalmazhatósága 2023. január 1-jétől kizárólag a tárgyévre vonatkozó bevételi értékhatároktól függ. 

Tehát az egyéni vállalkozó akkor alkalmazhatja az átalányadózást, ha a tárgyévben a bevétele nem haladja meg az éves minimálbér tízszeresét (azaz a 27,840 millió forintot), illetve az adóév egészében kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző egyéni vállalkozó esetén az éves minimálbér ötvenszeresét, tehát a 139,2 millió forintot.

A családi adó- és járulékkedvezményeknek köszönhetően 2021-ben több mint 310 milliárd forint maradt a családoknál, a kedvezményeket 830 ezer famíliában 900 ezer szülő érvényesítette. A NAV tavaly februárban előlegként 1,4 millió főnek több mint 611,3 milliárd forint összegben utalta ki az adó-visszatérítést. Az adóbevallások benyújtását követően a gyermeket nevelők részére további 64,9 milliárd forintot utaltak ki – mondta el Izer Norbert.

A teljes, eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Izer Norbert (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.