Lakáspiac: fontos eszközt jelentenek a családtámogatások

A háború és az energiaválság okozta nehézségek ellenére is nőtt tavaly az új lakások száma.

2023. 02. 22. 11:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly 20 540 új lakás épült, 3,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 35 002 volt, 17 százalékkal több, mint 2021-ben – ismertette a Központi Statisztikai hivatal (KSH). Budapesten 6610 lakást vettek használatba, 6,1 százalékkal kevesebbet, mint 2021-ben. Az új lakások száma a megyei jogú városokban enyhén növekedett (11 százalék), a többi városban csökkent (–3,9 százalék), a községekben pedig közel negyedével nőtt (24 százalék) az előző évhez képest.

A KSH jelentése szerint az építési engedélyek országos növekedése mögött élesen szétváló területi folyamatok figyelhetők meg. Az előző évhez képest a fővárosban az engedélyek száma közel két és félszeresére nőtt, azonban minden más településkategóriában csökkent: a megyei jogú városokban 5,6, a többi városban 16, a községekben pedig 11 százalékkal.

– A tavalyi negyedik negyedévben Magyarországon 4,6 százalékkal kevesebb lakás épült, mint egy évvel korábban, míg 2022-ben összességében 3,5 százalékkal emelkedett az épített lakások száma, a háború és az energiaválság okozta nehézségek ellenére is. Az így felépült több mint húszezer lakás 2011 óta a harmadik legmagasabb adat, azonban a lakásállomány megújítása és a demográfiai folyamatok javítása érdekében ennél több lakás felépülésére lenne szükség évente – nyilatkozta Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője. 

A szakértő kiemelte: a lakásépítések számának magasan tartásához fontos eszközt jelentenek a családtámogatások, illetve a kedvezményes áfakulcs. Ugyanakkor nehezíti a lakásépítéseket a magas építőipari árak, a projektek elhúzódása, illetve a szakemberhiány.

– A 2022-es adat jól tükrözi a kormányzati családpolitikát, hiszen a legnagyobb mértékben, 23,9 százalékkal a községekben nőtt a lakásépítések száma, ami a falusi csoknak tulajdonítható. A lakásépítések számának budapesti 6,1 százalékos visszaesése a magas árakkal magyarázható, azaz azzal, hogy egy fővárosi új lakás nagyon nehezen megfizethető. Igény ugyanakkor volna az új budapesti lakásokra is, ezt mutatja a kiadott építési engedélyek 144 százalékos emelkedése. A kiadott építési engedélyek 16,9 százalékos növekedéséhez csak a főváros tudott pozitívan hozzájárulni, minden más településtípus esetén csökkent a kereslet – magyarázta.

A régiókat tekintve – a központi régiót kivéve – mindenhol nőtt az átadott lakások száma. A vidéki lakások arányának növekedése összefüggésben áll azzal is, hogy az új ingatlanok átlagos területe 5,4 négyzetméterrel 96,1 négyzetméterre nőtt.

– A következő időszakban a lakásépítések száma akár növekedhet is, ugyanakkor az építőipar kapacitáskorlátjai, illetve az elszálló árak problémát jelenthetnek a tényleges megvalósításban. Amennyiben az építőipar többi ágazatának keresletcsökkenése nyomán a lakásépítések ára nem emelkedik az eddig tapasztalt ütemben, és sikerül a projekteket határidőre befejezni, az növelheti az átadott ingatlanok számát, míg az energiaválság nyomán a lakosság fizetőképességének csökkenése mérsékelheti azt – tette hozzá Regős Gábor.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.