Tovább nőtt a foglalkoztatottság az év elején

A foglalkoztatottsági ráta továbbra is az uniós átlag fölötti.

Magyar Nemzet
2023. 02. 24. 8:33
null
2020.07.21. Mercedes-gyár, Kecskemét - Megkezdődik a CLA 250 e Coupé és a CLA 250 e Shooting Brake hibridmodellek gyártása a kecskeméti Mercedes-gyárban. Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság Fotó: MORICZ SABJAN SIMON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén januárban a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,699 millió fő volt, 46 ezerrel több, mint egy éve – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. 2022. november–2023. január az egy évvel korábbihoz képest a foglalkoztatottak létszáma 29 ezer fővel több, 4,706 millió fő volt. Míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 24 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig 14 ezerrel nőtt, addig a közfoglalkoztatottaké kilencezerrel csökkent.

A munkanélküliek száma 2023 januárjában 192 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt.

Január végén az egy évvel korábbihoz képest a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma 2,2 százalékkal, 244 ezer főre csökkent.

Az elhúzódó háború és a káros szankciók negatív gazdasági hatásai ellenére is tovább nőtt a foglalkoztatottság – kommentálta a friss adatokat a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. 

A foglalkoztatottsági ráta továbbra is uniós átlag fölötti, míg a munkanélküliségi ráta a hatodik legkedvezőbb az unióban 

– hangsúlyozták. 

Az adatok rámutatnak, hogy a kormány intézkedései továbbra is meg tudták védeni a teljes foglalkoztatottságot és a családokat, hatásos ellenszerei az elhibázott brüsszeli szankcióknak – olvasható a közlésben, 

„Ahhoz, hogy a foglalkoztatottság és munkanélküliség történelmileg is kedvező helyzete fennmaradjon, idén el kell kerülnünk a recessziót és év végére egy számjegyűre kell csökkentsük az inflációt. Ennek érdekében a kormány támogatja az energiaintenzív kkv-kat, kamatstopot vezetett be, olcsó hitelt biztosít a Széchenyi-kártya-programon és a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramon keresztül, valamint új tőkeprogram kialakításán dolgozik. A legjobb megoldást azonban a béke és a magyarok által elutasított szankciók megszüntetése jelentené” – írják.

Éves alapon egyszerre nőtt a foglalkoztatás és a munkanélküliség is, amelyet az aktivitás erősödése és az Ukrajnából menekültek egy részének munkaerőpiacon való megjelenése magyarázhat - fejtette ki kommentárjában Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza. Elmondása szerint a foglalkoztatottság továbbra is magas szinten van, a koronavírus előtti értéket meghaladja, ám az is látható, hogy nem tud tovább bővülni, tetőzés következett be, amelyet az energiaválság okoz. A 4 millió 700 ezer fő körüli foglalkoztatott ugyanakkor azt jelenti, hogy a gazdaság továbbra is erősen munkaerőhiányos állapotot mutat, ez kikényszeríti a béremeléseket, amely a jelenlegi inflációs környezetben nem is probléma. 

 

Ugyanakkor ha az energiaválság mérsékli a munkaerőhiányt, az a béreken található nyomást is csökkenteni fogja. 

 

A következő időszakban az elemző nem számít összességében a foglalkoztatásban érdemi változásra, az energiaválság esetleges mélyülése növelheti ugyan a munkanélküliséget, de ezt a hatást a beruházások és a munkaerőhiányos környezet nagyrészt ellensúlyozhatják.

Tavaly decemberben a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,704 millió volt, 17 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 2022-es év egészében a foglalkoztatottak átlagos száma az előző évhez képest 61 ezerrel emelkedett, 4,696 millióra, a 15–64 évesek foglalkoztatási rátája pedig 74,4 százalék volt, 1,3 százalékponttal magasabb, mint 2021-ben. A munkanélküliek száma 2022 decemberében 190 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt. A 2022-es év egészét tekintve a munkanélküliek átlagos száma 176 ezer főre, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékra csökkent.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.