idezojelek

A második félévtől elkezdődhet a kilábalás

Miközben a magyar gazdaság úgynevezett technikai recesszióba került a múlt esztendő végére, éves átlagban parádésan teljesített.

Szajlai Csaba avatarja
Szajlai Csaba
Cikk kép: undefined

Miközben a magyar gazdaság úgynevezett technikai recesszióba került a múlt esztendő végére, éves átlagban parádésan teljesített. Konkrétan: 2022-ben 4,6 százalékkal nőtt a magyar GDP (bruttó hazai termék), ami az első harmadba tartozik az Euró­pai Unióban. Az Eurostat kimutatása szerint az EU (3,6 százalék) és az eurózóna (3,5 százalék) átlagát is jócskán felülmúlta a magyar gazdaság bővülése. Ami pedig a közép-európai régiót illeti, itt sincs ok a szégyenkezésre: a V4-országok között a második legnagyobb bővülést jelenti a szóban forgó szám. Bár az ember inkább előre tekint, mint hátra, érdemes a komponenseket is megvizsgálni, ami a 4,6 százalékos bővülés szerkezetét illeti.

A múlt esztendő az orosz–ukrán háború miatt nagyon nehéz helyzetet teremtett. Részint a menekültek ellátása, részint pedig az uniós szankciók miatt. Míg előbbi az uniós tagállamok költségvetését a kiadási oldalon terhelte meg, utóbbi a kontinens reálgazdaságát küldte lejtőre. Sorra érkeznek az EU-tagállamok gazdaságáról szóló jelentések, és láthatóan a 2022-es év második részét immár a zsugorodás jellemzi. Európa tehát éppen, hogy kijött a világjárvány okozta gazdasági sokkból, a háború újból megtorpedózta a növekedési kilátásokat.

Miközben ellenzéki és szakértői oldalról azzal vádolják a kormányt, hogy sikerként kommunikálja a 4,6 százalékos gyarapodást, addig jegyezzük meg: a háború sajnos tényleg elhúzódott, és az európai uniós szankciók is megtették hatásukat. Ha a kormány helyében lennék, én sem szégyenkeznék azon, hogy a magyar gazdaság teljesítménye az európai uniós növekedési rangsorban is előkelő helyen szerepel. Ráadásul úgy, hogy Magyarország mind a mai napig nem jutott hozzá a neki járó helyreállítási forrásokhoz.

Nem tetszik a politikai „túloldalnak” az sem, hogy a kormány a nemzetközi bizalomra és a tőkevonzási képességre is hivatkozik. Pedig a tények azt bizonyítják, hogy például egy-egy devizakötvény kibocsátásakor a piaci árszint alatt sikerül állami értékpapírt „prezentálnia” Magyarországnak a nemzetközi pénzpiacon, valamint a külföldi működő tőke is rendületlenül áramlik hazánkba, és az itt lévő, külföldi hátterű cégek is folyamatosan fejlesztenek. Közben magára talált a forint is. Arról nem is beszélve – és ez nem elvont makrogazdasági téma –, hogy a hazai munkaerőpiac feszes, uniós szinten az egyik legalacsonyabb munkanélküliség pont nálunk van, és folyamatosan, az inflációt követve emelkednek a bérek is.

Sokaknak persze savanyú a szőlő, mert a célzott vállalati támogatások – Széchenyi-kártya-program, gyármentő program vagy éppen a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram – megmozgatták és megmozgatják a piaci szereplőket. S a „kimenő” hitelek nagyságrendjének köszönhetően nem kell attól tartani, hogy összeomlik a vállalati hitelezés.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

De nézzük a közeljövőt! A legfontosabb dolog, hogy Magyarország kijöjjön az átmeneti recesszióból, és hogy egy számjegyűre csökkenjen az infláció. Erre pedig jó esélyünk van: a Lajtán túlról már nem importálunk pénzromlást, és a forint árfolyama stabilizálódott; az elmúlt napokban annyira, hogy ezt az erősödést későbbre vártuk. Közben a lakossági fogyasztás mérséklődik, ami ugyancsak tompítja a pénzromlás ütemét.

Summa summarum, nem a kincstári optimizmus mondatja velünk: reális esélye van annak, hogy gyorsan elmúljanak a „zsugorodó hónapok”, és az esztendő második felétől kezdetét vegye a kilábalás. Ehhez azonban kétségtelenül kellenek újabb kormányzati lépések is. Hogy egy év múlva újból kiderüljön: nem fogott ki a magyar gazdaságon a rendkívüli helyzet sem.

A szerző a Világgazdaság főszerkesztő-helyettese

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.